Club3D GeForce4 Ti4200 Game Edition by voodoo5@axelero.hu

Egy nagyon meggondolatlan, hirtelen döntés után vettem az új gépembe egy GeForce FX5200-ast, ami attól, hogy 128 bites attól még egy vicc marad, nem is pazarlom rá a szót. A kártyához használtan jutottam hozzá, egy haveromtól vásároltam. Ő lecserélte egy 9600XTre, mert ezen nem ment túl jól a Doom3. Kérdezte, hogy mennyiért veszem, mondom olyan 14 000 körül szokták adni-venni ezeket, mondta jól van, nem veszünk össze pár ezer Ft-on. Akkor még nem tudtam, hogy Gamer Edition, és ez egy kicsit gyorsabb, mint a sima 4200-as. Persze nem sokkal, de kb. 17 000 forintot ért még akkor. Mindegy a srác nem volt rászorulva. A rendszer:

  • Epox 8RDA3+ (nForce2)
  • AMD Mobil Barton 2500+@2400MHz
  • 512 + 256 MB DDR400 RAM
  • Windows XP

A kártya bazinagy, de tényleg! Hozzáér a winyóba torkolló IDE kábelhez, a winyó és a kártya között kb. 6-7 centi van. Kék színű nyák, a RAM-okon szép hűtés (kár, hogy csak alumínium), a GPU-n pedig jókora rézborda van, ami nem túl magas, viszont nagy alapfelületű. Ebbe benne van a ventilátor, ami jelenleg haldoklik, de még forog. Azt hiszem meg fog állni fél éven belül, addig kell húzni, amíg forog. Próbáltam már kicserélni csak a ventit, de még véletlenül sem szabvány, nagyon sokat szórakoztam vele, és nem értem el semmit. Gondolkodtam a Zalman féle heatpipeos megoldáson, de annyit már nem ér ez a kártya. Ha meghal a venti, veszek rá valami jobbféle rézbordát. Úgy van kialakítva, hogy a levegőkiáramlás a GPU oldalán lévő RAM-okat is hűtse, így azokkal semmi gond nincs, még csak langyos sem szokott lenni rajtuk a borda akár tuning mellett sem. A RAM-ok..., hogy fogalmam sincs, hogy milyenek, mert nem tudom leolvasni, a neten meg alig találni valamit erről a kártyáról. Még maga a gyártó is megfeledkezett róla, hogy kiadott ilyet, mert egy árva szó sincs a honlapon (rudi: a GeForce4-ek idejében a Club3D még erősen ATI oldali gyártó volt, eddig nem is tudtam, hogy gyártott GF4 Ti4200-at). Dobozát nem kértem el a sráctól, majd el kell menni érte, de nem is érdekel.

Csak a próba kedvéért tuningoltam, fórumokon olvastam, hogy néhány szerencsés ember 4200-asa (250/260) ment 4600-on (ugye 300/325). Ez a verzió alapból is egy kicsit tuningolt (250/275), tehát a RAM a 4400-as szinten megy, de ez nem sokat jelent. Nem vacakoltam, elsőre fel 4600-as szintre. Ment, kész! Tovább nem mertem a megrépásodott venti miatt. Jó lenne tudni, hogy milyen RAM-ok vannak rajta, hogy mennyi lehet az elméleti max, de sajnos a fentebb említett okok miatt nem tudom. Gondom nem volt vele, lefutott minden többször is. Viszont az egyetlen hiba, amit észrevettem, a Settlers: Heritage of the king demojában hibázott, berakott egy fekete csíkot középre. De ez volt az egyetlen hiba, amit bárhol is felfedeztem.

Elégedett vagyok a kártyával, még így 2005 elején is mindennel lehet játszani, bár, ha lehetőségem lesz rá, akkor azonnal lecserélem, mert szeretnék az új játékokkal maximális grafikán játszani. A kártyaigényesebb progik, mint a Doom3 pl. nem megy túl jól rajta, de olyannak, akit nem zavar, hogy 30-40 fps-sel játszik, annak arra is tökéletes. Egy HL2-höz pedig tökéletesen elég. További emelést nem tervezek, csak ha lesz új hűtés.

by voodoo5@axelero.hu