TV-out életre keltése

Alapszabály, hogy a TV-t és a számítógépet is áramtalanítsd, amikor összekapcsolod őket. Előfordulhat, hogy leégeted a TV bemenetét vagy a videokártya kimenetét. 2 lehetőség van az összekapcsolásra a VGA oldaláról és 3 a TV felől nézve:

RCA foglalat, régebbi kártyákon (GeForce2 és alatta) és régebbi TVken található ilyen. Sárga színű és általában a kábelvégek is sárgák (szabvány). Analóg képátvitelre tervezték, 3MHz a sávszélessége, nem valami sok. Össze van kapcsolva a világosság (brightness vagy luma - Y) és a szín (chroma - U,V), amik zavarhatják egymást.

RCA, S-video és SCART foglalatok

S-video; jobb a minősége mint az RCA-nak, 6MHz a sávszélessége és el van választva a világosság a színtől. Egyetlen baja hogy többféle fizikai formája lehet. A leggyakrabban 4 tűs megoldással lehet találkozni, de TV-tuneres kártyákon vagy laptopokon gyakori a 7-tűs megoldás.
SCART; legtöbb TV-n található ilyen de videokártyán nem, szóval átalakító kell hozzá. S-Video->SCART átalakíásnál a következő dolgokra kell figyelni: Az S-Video->SCART átalakítóban a SCART 20-as lábára kerül a világosság, és a 15-ös lábára a szín-jel. (Lásd ábra)

össze kell kötni a 15 és 20-as lábakat, hogy színes képet kapjunk

Ha problámáid vannak (fekete-fehér a kép), először a helyes bekötést ellenőrizd le. Ha továbbra is problémád van, a hiba okozója a jelet fogadó egység (TV, videó) is lehet. A SCART szabvány többféle bekötést ismer: RGB, S-Video, kompozit, stb, illetve ezek kombinációi. A berendezés leírásában erről (általában) lehet olvasni, milyen jelet képes az SCART-on (AV) fogadni. Sajnos a videók gyakran, és a TV-k sem mindig tudják fogadni az S-Video-jelet, azaz a színjelet a 15-ös lábon! Ekkor a kép feket-fehér lesz. Megoldás egy egyszerű S-Video->kompozit átalakító, mivel a SCART kompozit jelet mindig tud fogadni. Az átalakító abból áll, hogy a SCART 15-ös lábát össze kell kötni a 20-as lábbal. A SCART ugyanis a kompozit-bekötési mód esetén a kompozit-jelet a 20-as lábon fogadja. Ezáltal a SCART-csatlakozó közösítve kapja meg a világosság- és színjelet (=kompozit jel). Az összekötést lehet egy dróttal/forrasztással is elvégezni, de ajánlatos egy 470-630 pF-os kondenzátort bekötni közéjük, mégpedig a 15-ös felöl a 20-as felé irányítva.

Két kiegészítés:
1. Ha a TV-n vagy videón több SCART-csatlakozó is van, furcsa dolgok fordulhatnak elő. Előfordulhat, hogy ha az S-Video-jelet SCART-összeköttetésekkel a videón keresztül vezetjük a TV-be, a TV-ben színes képet látunk, de a videónk csak fekete-fehéren vesz fel. Ez azért van, mivel a videónk ebben az esetben nem tudja értelmezni az S-Video-jelet, de továbbküldi a TV-re a másik SCART-porton keresztül, amit már a TV tud értelmezni. Meglepetést okozhat az is, hogy a TV-ken az egyik SCART csatlakozó ismeri, a másik meg nem ismeri az S-video-jelet, ezért az egyikre kapcsolva szines, a másikra kapcsolva fekete-fehér lesz a kép.

2. Ha nem csak TV-out-tal, hanem ViVo-s kártyával kisérletezünk, akkor a fenti S-Video->kompozit átalakítási módszer csak a kimenetre használható, a bemenetre nem. Tehát "Video-in" jelet S-Video-kábelen keresztül csak akkor vezessünk a videókártyánkba, ha tudjuk, hogy képes a videónk vagy a TV-nk SCART-csatlakozója S-Video-jelet kiadni. Ha ezt nem tudja, akkor a ViVo-kártyánk csak a kompozit-csatlakozóján keresztül fog tudni szines képet felvenni (amennyiben van egyáltalán ilyen a kártyánkon).

Vannak még további speciális módjai a TV és a videokártya összekapcsolásának (VGA-VGA kábel, Component Video, DVI) ezeket most hanyagoljuk

Kábelek
Alapvetően érvényes hogy a vastagabb jobb. A videokártyákhoz pakolt OEM cérnakábelektől ne várjon senki eget rengető minőséget. Legjobb a 75Ohm-os koaxiális kábel a lehető legrövidebb hosszban és lehető legjobb minőségben. Zajt vehet fel a kábel bármilyen TV antennából, gyenge minőségű tápból vagy vonalinterferenciából. Hasznos lehet a TV és a számítógép rendes földelése.

Előfordulhat, hogy videokártyánkon van ugyan TV-kimenet, de nem támogatja a felénk használatos PAL (Európa) szabványt csak az NTSC-t (Amerika). BIOS módosításával (RADedit) lehet váltani a két szabvány között. Egyes kártyákon (pl. sok Sapphire Radeon-on a bal felső sarokban) jumperrel állítható a TV-kimenet szabványa. Ha mégsem sikerül beállítani a TV-kimenetet PAL szabványra akkor szerintem vissza kell vinni a kártyát reklamációra hiszen nem felel meg a nálunk alkalmazott szabványnak.

Akkor most nézzük az összekapcsolást először Radeon 8500-ra

Régi PHILIPS elektronikás OTV, csak SCATR csatlakozós, 55 centis TV-met kötöttem össze 8500LE Radeonommal, ami csak egyetlen RAMDACot tartalmaz (ez még fontos lesz!). Koaxiális S-video kábelt és S-video-SCART átalakítót használtam.

1. TV és PC kikapcs, összedugaszol, bekapcs.
2.
Megjelenítési tulajdonságok beállítások fülén a 2. képernyőre jobb clickelve előugró menüben kipipáltam a csatlakoztatva menüpontot, ezzel automatikusan bekapcsolódott a "A Windows Asztal kiterjesztése erre a monitorra" kapcsoló a panel bal oldalán alul. Azért történik ez mert csak egy RAMDAC van az R200as chipben, tehát nem tud egymástól függetlenül két képet megjeleníteni.
3.
Ezeket a beállításokat alkalmazva megjelent a windows munkaasztal másolata a TVn. A második munkaasztal (a TV képe - slave) az első munkaasztal (a monitor képe - master) jobb oldalához csatlakozik, bármi áthúzható rá, hasznos lehet, ha nem férünk el egy képernyőn. Innentől kezdve minden képlopás (screen shot a PrintScreen gombbal) egy dupla képet eredményez. Bal oldali rész a master jobb oldali a slave képernyő (ez még fontos lesz a teljes képernyős videonál!).
4. A Catalyst (Megjelenítési tulajdonságok beállítások fülén "Speciális" gomb) Megjelenítő eszközök fülén található TV kapcsoló alatt beállítható a TV képének jópár tulajdonsága (kontraszt, szín, méret, pozíció, fényerő stb.) tessék kipróbálgatni! Megjelenítő eszközök fülön szintén látható, hogy melyik képernyő a master (1es) és melyik a slave (2es). Ez azért fontos, mert teljes képernyős módban, csak a master képernyőre tudja kitenni a kártya a videofilmet.
5. Beállítottam a TV képet masternek és a monitort slavenek. És már mehet is a mozizás :-)


 


Elvileg arra is van mód, hogy mind a két megjelenítő master módban menjen, ilyenkor mindkét megjelenítőn ugyanaz a kép jelenik meg (sok értelme nincs), de amikor ezt bekapcsoltam a következő hibaüzenetet kaptam: "A kiválasztott konfiguráció nem elérhető, mivel a kiterjesztett asztal egy része nem volna látható. Mielőtt továbblépne, módosítsa a beállítást." két dolog merült fel bennem:
1. Miért kell nyakatekerten "nem elérhető"-t írni a "nem érhető el" helyett és miért nincs felkiáltójel a második mondat után, ha az egyértelműen felszólító mondat?
2. Úgy olvastam (és talán láttam is valakinél), hogy ilyenkor, ha nem fér a teljes felbontású master munkaasztal a slave képre akkor ott csak egy "ablak" jelenik meg, aminek oldalaihoz érve a kurzorral, odébbtolódik.

Hiába állítottam bármekkorára a master munkaasztalt, nem bírtam ráerőszakolni a két master beállítást a rendszerre. Elképzelhető hogy ez a megoldás működik, ha fel van telepítve a Hydravision, mert az egy halom kényelmesítő megoldást tartalmaz. Trükkel még a slave képernyőre is át tudja csalogatni a teljes képernyős video-képet (ugyan master képernyőn marad a video de minden más maser képernyőre irányuló eseményt, például programablakok megjelenését, átirányít a slave képernyőre).

Második menet: Sapphire Radeon 9550

Mivel sokan keresnek meg a témában, leírom, tapasztalataimat egy Sapphire Radeon 9550 TV-re kötésével kapcsolatban.

Az összekötéshez a grafikus kártyához mellékelt RCA-S-Video átalakítót és RCA-RCA kábelt, valamint a TV oldaláról egy RCA-SCART átalakítót használtam. Nézzük szép sorjában lépésről lépésre.

Először mindkét készüléket kikapcsoltam, majd összekötöttem őket. A TV-ben benne hagytam a kábel-TV konnektorát is. Felkapcsoltam a TV-t, majd számítógépet. A Megjelenítési tulajdonságok Beállítások fülén egyelőre még csak egy kijelző volt aktív.


Egyelőre még inaktív a második kijelző

A Speciális kapcsoló alatt megbújó Catalyst meghajtó meghajtó Megjelenítő eszközök fülén látható, hogy a monitor mellett a TV is aktív, csak le van kapcsolva. Egy elegáns klikkeléssel a piros kapcsolón (majd Alkalmazra nyomva) beindult a TV is, megjelent a munkaasztal a TV-n.


először kikapcsolt TV...


...majd bekapcsolva

A TV-re kattintva beállítható a kontraszt/színi telítettség, a képernyő mérete képélesség és a TV adás formátuma. NTSC-vel is kaptam képet, ami fekete-fehér és szemcsés volt.

Ebben az állapotban - klón módban - a jelöli az elsődleges, a a másodlagos kijelzőt. A másodlagos kijelzőn nem jelent meg a kurzor, és a felbontást is úgy igazította, hogy az elsődleges kijelző teljes tartalma megjelenjen a másodlagoson is. Még az 1280×1024-es asztal is elfért a legföljebb 1024×768-at bíró TV-n. Visszalépve a Megjelenítési tulajdonságokhoz mindvégig kikapcsoltnak látszik a másodlagos kijelző, de így kell lennie.

Videofilmek egyelőre csak az elsődleges képen jelentek meg, szükség van a "Színház mód" bekapcsolására a Catalyst Átfedés fülén.


szabványos és Színház mód - az utóbbit használjuk TV-zéshez akár 16:9-es képarányban is

Ebben az állapotban minden video automatikusan megjelenik teljes méretben a másodlagos kijelzőn. Így lehet a másodlagos kijelzőn TV-zni, az elsődlegesen mást csinálni. Egyetlen hátránya, hogy a TV-n nincs kurzor, ezáltal nem lehet a filmben csúszkával pörgetni vagy hangerőt állítani. Ezt csak úgy tudtam megoldani, hogy a TV-t állítottam elsődleges kijelzőnek, de így le kellett mondanom a másik kijelzőn dolgozásról filmnézés közben.

Most következze a munkaasztal kiterjesztése a TV-re. A Catalyst Megjelenítő eszközök fülén kikapcsoltam TV-t (eltűnt róla a kép) és visszaléptem a Megjelenítési tulajdonságok Beállítások fülére. A második kijelző csatlakoztatottra kapcsolásával megjelenik a munkaasztal legfeljebb 1024×768-as része a TV-n, ami alapesetben a monitor asztalához kapcsolódik jobb oldalról, de áthelyezhető bárhova.


a másodlagos kijelző csatlakoztatása valamint a két kijelző akár egymás alatt is

Ilyen kor a TV kiterjesztett asztalként működik, a képlopás, hasonlóan a Radeon 8500-hoz két képernyős lesz. A Catalyst Megjelenítő eszközök fülén látható, hogy most elsődleges és másodlagos kijelző van.


elősdleges és másodlagos kijelző

Videó lejátszással semmi gond nem volt, az ablakot a másodlagos kijelzőre tolva ott is megjelenik a kép kicsiben, vagy akár teljes képernyősben is. Az elsődleges kijelző továbbra is használható maradt. A klónos esttől annyiban tér el a kiterjesztett asztal, hogy az egérrel be lehet nyúlni a teljes képernyős filmhez is, de sajnos a csúszkához itt is csak az elsődleges kijelzőn érhető el.

Mindkét esetben lehetett a TV-t önállóan használni egyetlen, elsődleges kijelzőként, monitorra nem volt szükség. Kép csak a Windows bejelentkezéstől volt.

Vas Zoltántól származik a következő hasznos információ:
Mikor nekem tönkrement a tv kimenet a 9600pro kártyámon, a szervizes felvilágosított, hogy mivel drága a "kiégés" elleni védelem, így a legtöbb videokártyában nincs ilyen. Ezért célszerű (és mellesleg -idézem- "így szabályos") először a számítógépet bekapcsolni, aztán a TV-t. Kikapcsolásnál a sorrend fordított, először a TV, aztán a gép. Persze így a TV is "veszélyeztetett", dehát kinek melyik a fontosabb.

báj MTom és rudi, ha valakinek baja van írjon mail-t

Akinek van tapasztalata más videokártya TV-re csatlakoztatásával kapcsolatban, az írhatna róla pár sort mailban, hogy kiegészíthessem az írásomat!