His Excalibur Radeon 9600 by Sick Boy

2003 őszén (október) összegyűlt egy tetemesebb összeg (egész nyáron ezért melóztam) a zsebemben egy új rendszerre. Ennek a grafikus kártyáját kellett kiválasztanom. A His Excalibur Radeon 9600-ra esett a választás, az akkori legolcsóbb fellelhetősége a budapesti 3 Testőr Computers volt, bruttó 43500 forintot szurkoltam le érte.

Előtte Acorp S3 Savage3D-m volt, 8 MB RAM-mal, AGP-vel. Acorp 6ZX82S jelű mATX-es, ZX chipsetes lappal, 160 MB PC133 SD RAM-mal, Celeron 400-as (PPGA) proci, SB 128 PCI hangkari, Acorp ház + 230W Acorp táp. 1999 őszén lett vásárolva a Mistralban, minden alkatrész, Budapesten.

Mivel az anyagiak eléggé szabottak voltak, ezért tisztán az ár/teljesítmény dominált. Akkor már volt netem, így jól végig tudtam böngészni minden árlistát, és persze a PH fórumát is. Erre a kártyára esett a választás, mert még éppen megfizethető volt nekem és abban az árszegmensben akkor messzemenően a legjobb választás volt egy ilyet venni. (a 9600 Pro-k 50.000-nél kezdődtek akkor) Mindenképpen egy jó kártyát akartam, mert játszani is szerettem volna rajta, egy olyat, aminek ez nem jelent gondot. A RV350-es chip azelőtt és azóta is bizonyított, így nem bántam meg az akkor magasnak tartott vételárat. A konfigom többi része:

 • ABIT NF7-S 2.0 alaplap
 • AMD AthlonXP 2500+ Barton magos processzor
 • 2 X 256 MB Samsung PC3200-as RAM
 • GlacialTech SilentBreeze II
 • Samsung 80 GB SATA + Maxtor 30 GB PATA
 • Pioneer 16X DVD olvasó + Samsung 48/16/48 CD-RW
 • kWorld BT878RF/FM PCI TV-tuner
 • Azona CS-9950P4A - 400W táp
 • BTC OfficeKeyboard + A4Tech Optical4D dupla scrollos egér
 • Mag MX17S monitor (ez elég régi, de viszi az 1024@85 Hz-et)
 • Windows XP Pro, majd SP1, végül SP2
 • Driverek: Catalyst, majd az Omega Driverekből általában a legfrissebb.

Soha nem volt sok pénzem gépre és egész nyáron ezért melóztam (az előző gépemet is a saját keresetemből vettem - igen, már elég régen dolgozom nyáron, 14 éves korom óta), így még jobb érzéssel tölt el, hogy tényleg a sajátom és nem apucitól/anyucitól van. Ezért én izzadtam ki a belemet is és ez a legjobb érzés, amelyet meg tudok fogalmazni a kártyával és a géppel kapcsolatban. A formája jó, passzív hűtéssel érkezett, kis kék borda, semmi több, piros nyák, érdekes alkatrészek (hobbielektronika iránt érdeklődőm, de ilyeneket még nem láttam azelőtt - ezek biztosan valami spéci alkatrészek), DVI kimenet. 128 MB RAM, 128 Bites. A képeket felraktam ide és ide.

Hynix 4 ns-os RAM-ok vannak rajta, de a bordáktól már nem látni őket. Volt hozzá S-video hosszabbító kábel, S-video átalakító, VGA-DVI átalakító, kézikönyv, telepítő CD, 6-in-1 játékdemókkal teli CD, Ballastics teljes játék, Zanzarak - The Hidden Portal teljes játék és Cyberlink PowerProducer 2.5 VE videos szoftvert.

2004 tavaszán érintett meg a felismerés, hogy ki kellene próbálni egy kis túlpörgetést, de végül csak a tuninghűtés megépítése lett a vége, de az legalább már megvan. A viszonylag erős konfig miatt eddig nem volt rá szükségem, hogy tuningoljam és főleg időm sem volt elmélyedni a rejtelmekben, hogy mit-hogyan, sok idő utánaolvasni... vandálkodni meg nem jó, először meg kell tudni minden apró részletet és buktatót, hogy eredményes legyek, szerintem. Szóval tuningolva nem volt, de majd lesz.
Bevallom, eddig nem tudtam kiakasztani semmivel, amiket próbáltam, mind 1024-en, minden grafika maxon és eddig még nem éreztem szükségét, hogy jobb legyen, mert egyszer sem akadt a kép, ergo nem is érdekelt a tuning. Majd idővel. Tehát futott rajta: Max Paine 2, UT 2003. (rudi: ezekhez tényleg elég) A többire nem emlékszem, annyira nagy gamer nem vagyok.

A kártya a képeken látható extra hűtést kapta; most is passzívan megy, a kis ventilátor nincs rádugva az alaplapra, gondoltam, majd, ha eljött az idő. Gyártottam egy felcsatolható, 3 pines vezetékre kötött ellenállást, azzal zajtalanra van fojtva a venti, de, ha full gáz kellene, az sem lenne baj, mert akkor csak lecsatolom a toldalékot (ahova be van forrasztva az ellenállat) és mehet teljes hangerőn. A borda egy régi Socket 370-es, nagy, fekete. A kártya gyári bordáját nyolc darabba fűrészeltem vasfűrésszel, és a Zalman passzív NB-hűtőhöz kapott, hővezető, kétkomponensű ragasztópasztával helyeztem a memóriákra őket. A nagy, chiphűtő bordát a szintén ehhez kapott kapcsokkal erősítettem fel, felhasználva a műanyag patentokat és a chip körül lévő lyukakat. Egyelőre az optikai tuningon kívül semmi nem történt.

Hűtőbordát megfúrni nagyon nehéz volt, 3-as fúróból mindig kell lennie otthon 10+ darabnak. Először így akartam feltenni, de nem sikerült, mert útban volt egy kondi, így kicsit ügyeskednem kellett, a borda sarkából le van reszelve egy jókora darab. (nem olyan nagy, a képeken szerintem nem is látszik)

A jövőben megpróbálkozom komolyabb tuninggal is.

by Sick Boy