S3 Graphics DeltaChrome S8 - by rudi

A PROHARDVER!-nek köszönhetően, egy alaposabb teszt erejéig, nálam vendégeskedett egy S3 Graphics DeltaChrome S8. A részletes tesztet a PROHARDVER!-en olvashatjátok, ide a szokásos miniteszt kerül, köszönet érte a PROHARDVER!-nek.

Hogyan
Parci már korábban említette, hogy érkezik egy DeltaChrome a szerkesztőséghez amit tesztelni kellene technikai oldalról. Annyiban maradtunk, hogy majd szól, ha helyzet van, és lépni kell. A hannoveri CeBIT-ig nem történt semmi, aztán jött egy telefon hogy itt a kártya, a kiállításon kapták és lehet nekiugrani. Annyira ismeretlen volt a hardver, hogy még tippelni sem tudtam, merre kellene elindulni vele, ezért bátortalanul megkérdeztem, mi lenne ha fLeSs alapos game tesztje után elvinném a kártyát és barátkoznék vele egy kicsit. Nagy örömömre pozitív választ kaptam, így hát föl Budapestre a PH! szerkesztőségbe, kártya felmarkol, hazarohan, berak, tesztel, gép megadja magát, még jobban hazarohan, tovább tesztel, nem alszik; eredmény a PROHARDVR!-en.

A kártyáról
Fekete NYÁK, 3,3ns-os SAMSUNG RAM modulokból 256MB. Láthatóan kissé nullszériás még a kicsike. A NYÁK-on nem szabványos helyen vannak a venti felfogatásához szükséges lyukak, nem fog rámenni a heat-pipe. A VPU-nak nem is kell, mert a kis hallgatag ventilátor megbirkózik vele, de a RAM-ok melegednek rendesen. A BIOS EEP-ROM-ja egy alaplapokról ismerős foglalatban csücsül. Kinézetre nem egy összetett kártya, a régi TSOP tokozású RAM-ok miatt nem is lehet túl sok rétegű, ergo nem egy drága darab, remélhetőleg olcsó lesz majd. A VPU és a RAM egyaránt 300 MHz-en ment.

Nem tuningoltam a kártyát, még nem volt rá idő, de talán lesz majd. Csak egy nagyon kezdetleges tuningpro9gramot kaptam hozzá, a szokásos RivaTuner, PowerStrip és társai nem tudnak mit kezdeni a kártyával. Részletes, alapos eredményeket és következtetéseket a PROHARDVER!-en olvashattok, lássuk az éppen kéznél levő, nem annyira szeretett Markokat:

ABIT KV7 (VIA KT600), AthlonXP 12×166MHz
2×256MB DDR333 Infineon, WinXP+SP1
3D Mark2001SE
3D Mark 2003 340 patch
S3 Graphics DeltaChrome S8 300/300
9379
2384
nem valami fényes, valahol Radeon 9600 szintjén van 3D Markban, de shaderben jó a kártya. További eredmények itt

Végezetül
Nagyon vegyes a kártya. Jó a szintetikus, csak shadereket tartalmazó tesztekben, de játékokban lemarad, mert a memóriakezelése nem olyan jó mint a konkurenciáé, nincs crossbar, ezért csak 128bites blokkokban tudja olvasni a memóriát. Driveren is van még mit csiszolni, de én ígéretesnek tartom a kicsikét. Elsőre egész jól teljesítette az S3 Graphics a házi feladatot, csak így tovább!

by rudi