HIS Radeon 9500 - Ra3

Először általánosan
2004 tavaszán sikerült jó áron eladnom a 2 éves alaplap+proci+memória kombót (ABIT KG7+AthlonXP1600+256MB) a gépemből, vettem helyette egy MSI deszkát, 2500@3200-es Bartont, meg 512 mega RAM-ot. Már ekkor gondolkodtam a videókari (MSI GF4MX440) lecserélésén is, de zsé hiányában egyelőre csak nézelődtem a piacon. Mindenképpen ATI vonalon szerettem volna fejleszteni, mert max. 30k-t szántam az üzletre, és ebben az árkategóriában az nVidiának nem igazán volt ütőképes megoldása, ennyiből maximum egy FX5600-ost kaptam volna...

Májusban eladtam az MX440-emet 8k-ért, és komolyan elkezdtem keresni Radeon 9500 pro-t, mert ár/teljesitmény viszonyban nekem ez felelt volna meg a legjobban. Hosszas keresgélés után június végén találtam egy emberkét a PH!-n, aki el akarta adni a HIS 9500-ösét (piros pro refnyák), ami softmoddal ment pro szinten + volt rá fél év kisker gari. (A kártya egyébként valószinűleg pro-nak készült, mert ha jól tudom sima 9500-ből a HIS eleinte nem csinált 128 Mb-os verziót, a dobozán is úgy volt átragasztva a 64 MB-os címke.)

Lényeg a lényeg, 27k-ban megegyeztünk, nekem ez külön jól jött, mert a srác pesti volt, és lehozta a kártyámat vidékre, így a saját gépemben kipróbálhattam megvétel előtt, és utazgatnom sem kellett. Annyi baja volt a kártyának hogy a gyári hűtés erősen döglődött rajta, de a régi tulaj nem akarta a zalman+op1 kombót ideadni, mert kellett az új kártyájára, szóval hűtés terén valamit ki kellett találnom, minél olcsóbban. A karesz jól ment csak hatékony hűtés hiányában melegedett rendesen, ezért először bepakoltam alá egy 8 cm-es házhűtő ventit, de ez nem igazán vált be, meg a gyári venti zörgése is idegesített. Ezért lekaptam a hűtőbordát, kiszedtem a rossz ventit, és mivel rögtönöznöm kellett, ezért a régi konfigomból maradt procihűtőről (Globalwin WBK68) leszedtem a 6 cm-es, 4800 ford/perces ventit, és széthajtogatott gemkapcsokkal (sufnituning rulla :) ) az alubordára rögzítetem, majd összeraktam. Azóta így megy, ha nem játszok elég rá ez a hűtés, de gémek alatt eléggé felforrósodik, ezért majd, ha lesz rá keret, akkor lecserélem egy VGA-silencerre (már csak a Globalwin venti brutál hangja miatt is; rudi: egy 8×8-as tápventivel sokkal jobban járnál, az halkabb és nagyobb a légszállítása is).

Tuning
Húzni azért kezdtem, mert köztudott, hogy ezekben a kártyákban nagy az erőtartalék, és az omega-driverben (omega 2.5.44) van beépitett Radlinker meg soft-mod, szóval progit se nagyon kellet keresgélni hozzá . Alapjáraton 3D Mark03-ban WinXP alatt 3450-3500 körül teljesít, úgy, hogy a barton 2500+ szinten megy. Húzva 310/310-en próbáltam, a GPU-t feljebb nem húztam a hűtés miatt, a memóriák meg a régi tulaj szerint (tele van rakva réz hűtőbordákkal, ezért nem tudom, mi van ráirva) 3,6-nanosak, szóval csoda hogy a 310-et bírja. 310/310-en 3900 körül megy, 2 Ghz-en járatott procival.

Végezetül
Elégedett vagyok ezzel a teljesítménnyel, valószínű, hogy egy Arctic-coolinggal majd megy feljebb is, játékokban is jól teljesít, szóval kb. 1-1,5 évig nem fogom lecserélni.

by Ra3