Sapphire Radeon 9100 128 MB - by Kumpl

Általában
Múlt év végén szereztem a Radeon 9100-ast, miután eladtam a jó öreg Geforce 2 MX 400-as kártyámat. Először FX 5200-ast szerettem volna, de erről a haverok gyorsan lebeszéltek (hála az égnek, rudi: szerencse, hogy mindenkinek vannak olyan haverjai akik lebeszélik az FX5200-ról :) ), aztán áttértem egy 9000 Pro-ra. Mivel ezt a kártyát csak 3 napon belül tudták volna nekem megrendelni, átmentem egy másik üzletbe, és a boltos ajánlására megrendeltem a 9100-ast, mivel ez egy nappal előbb jött volna meg, mint a 9000 Pro. Végül is nem így lett, de nem számít, megérte várni. A kártya megválasztásában külön köszönet Pumesznak (haverom), még a mai napig is hálás vagyok azért, hogy rábeszélt az ATI-ra. A kari egy Mercury KOB KT266A FDSX lappal, 1900+ XP-vel 256 MB DDR-rel, 60 GB IBM winyóval szerelt gépbe került Windows Xp-t használok, egy 17 col-os Gaba monitarral.

Kártyáról
Egy átlag 8500-asnak néz ki. Hynix 4ns-os RAM-ok vannak rajta. Egy szép dobozt, egy S-video-RCA átalakítót, meg egy Driver CD-t kaptam hozzá. A hűtése egy alap ATI feliratos ventilátor. A memóriákra most akarok egy hűtőbordát, de nem nagyon jött még össze az üzlet.

Tuning
A húzás mindig is érdekelt. Amióta gépem van (régóta, és már rengeteg volt) mindig is tuningoltam. Videokártya tuninggal először a GeForce-nál próbálkoztam. A mostani ATI-nál is először csak egy kis húzást csináltam. Aztán hamar ráéreztem az ízére, és már nem tudtam abbahagyni. A szoftware-s húzást az Omegadriverben lévő progival kezdtem. Kipróbáltam a RivaTunert, a PowerStripet, az Ati Toolt, meg egyéb Noname progit. Azután jött a BIOS módosítása. Erre az ötletet természetesen a VGA.nfo-ról kaptam. Hogy miért piszkáltam a BIOST? Mert unatkoztam. Sokkal jobb, ha a kártyát nem kell folyton húzogatnom. Ennek ellenére mindig fenn van valami tuningprogi. Próbáltam módosítani a saját BIOS-omat, de nem volt nagy eredmény. Aztán letöltöttem egy GigaByte BIOS-tt. A kártya egyszerre bevette, aztán jött a boot. Az XP meghalt. Gyorsan vissza akartam rakni az eredeti BIOS-t, de nem tudtam, valami hibát írt ki. A szívroham kerülgetett. De nem adtam fel. Windows telepítés, és már ment is minden. Ekkor jött a softwares húzás, és itt ért az első meglepetés. Az eddigi maximális 225-ös memória freki helyett a kártya stabilan ment 250 MHz-en. Ez már valami, nem? 225-nél is már csíkozott a 3Dmark2001-ben full grafikán, most meg, ha megerőltetem magam, 260 körül is el tud döcögni, bár ekkor más nagyon meleg. Ezért kéne az a hűtőborda (rudi: a nagy kérdés, hogy most 250-en vajon gyorsabb-e mint korábban 225-ön volt). A GPU húzását is próbáltam, de a sz*r gyári hűtés miatt 285-ön már nem szívesen megy. Ezt is tervezem lecserélni egy P1-es procihűtőre, de sehol nem kaptam (Szombathely) olyan ragasztós izét. Az eredeti BIOS-t egyébként a Flashrom progival vissza lehetett tenni.
Meg is tettem. Láss csodát az eredeti BIOS-sal is megy 250 Mhz-en. Azonban, ha 200-ra (eredeti órajel) állítom a BIOS-ban, akkor nem megy 260-on. 250-re állítva, viszont simán viszi a 260-at (rudi: ez érdekes... úgy néz ki, megint elő kell szednem a BIOS editort és a flesselőket...). A 3.10-es Omegadrivert használom, mivel az újabbakkal a 3D Mark 2003-ban
hibák vannak (alap órajelen is, full grafikán), meg a Prince of Persia állandóan lefagy. 3.10-el semmi gond!

Mercury KOB KT266A FDSX, AMD AthlonXP 1900+
256MB DDR RAM - WinXP, Catalyst 3.10 + Omegadriver
3D Mark2001SE
Sapphire Radeon 9100 250/200 default
7390
Sapphire Radeon 9100 250/250
7984
további eredmények itt

A GPU húzással majd a másik hűtővel próbálkozom. Addig is pihenhet a kari. Az eredmény szerintem jó. Természetesen még húzom tovább, addig amíg bírja. A GigaByte-os BIOS-t (letölthető a VGA.nfo-ról) ajánlom minden 9100-as tulajnak. Mielőtt nekillának szerezzenek be minden progit (Flashrom!), ami kell, és ne felejtsenek el "automatikusan eredeti BIOS-t
visszatöltő lemezt" készíteni.

Sok sikert mindenkinek!

Köszönöm, hogy írhattam. Kumpl