S3 Trio 64V+ by Kero

A kártyát egy fagyos téli estén az egyik haverom haverjától szereztem, jobb híján. Az ára egy Mitsubishis Ex**zis tabletta volt, de azt út közben a haverommal elfogyasztottuk, így ingyen került hozzám. A rendszer:

  • Epox 8rda3+ lap,
  • AMD Barton 2800+
  • 512 MB DDR400 RAM

Egy felirat tanulsága szerint valamikor 1996 végén szabadult ki a kártyám Jun Chan taiwani gyári munkás kezei közül. Gyönyörű szép olajzöld színe van, amit a rozsdabarna vezető sávok még jobban kiemelnek. Egy megabájt villámgyors RAM található rajta, amit könnyűszerrel kibővíthetünk akár KÉT megabájtra is. A kártyát egy nejlon szatyorban kaptam, és járt mellé pár zsemlemorzsa is. Hűtés nincs rajta, sőt meg furatoktól is mentes.

Tuning:
Megfelelő driverek és segédprogramok hiányában nem maradt más választásom - szóban kellet meggyőznöm kártyámat arról, hogy működjön magasabb órajeleken a gyárinál. Két és fél órás vita után kiegyeztünk egy átlagosnak nem nevezhető 30 MHz-es GPU (rudi: GPU? azért ez egy kicsit erős, legyen grafikus chip), ás 50 MHz-es memória órajelben. Ezeken a frekvenciákon több órányi játék után is csak langymelegek a chipek a kártyán.

A kártya tesztelését a Valve Counter-Strike nevű programjának 1.6-os verziójával végeztem, 640×480-as felbontáson 16 bites színmélységnél. A videokártyám egészen elkepesztő 30 fps-t produkált, és még több füstgránát hatására sem csúszott ez az érték lejjebb. Azonban fura jelenségeket tapasztaltam flash gránát robbanásánál: amint "bevillan" a gránát, a képminőség leromlik valamelyest, és amíg nem múlik "vaksagunk" az úgy is marad.

A kártyában kicsit csalódtam, hiszen Windows XP alatt kizárólagosan 640×480-as felbontásban, 60 Hz-en hajlandó üzemelni (rudi: ezt cáfolni tudom, nálam egy S3 Trio 64V+ akár 1024×768-ban is üzeme Windows XP alatt 75 Hz-en!), de bődületes számítási teljesítménye (rudi: ez a proci ereje szoftver render üzemmódban), képminősége kárpótol eme hiányossága miatt. Úgy terveztem, hogy a megfelelő furatok felfúrása után kompresszoros hűtést illesztek a grafikus magra, a memóriákat viszont hőcsőves megoldással fogom megvédeni a túlmelegedéstől.

képek hamarosan!!!

by Kero