Connect3D Radeon 9600XT 128MB - by Feri

Előzmények
2004. februárjában vettem a Connect3D ATI Radeon 9600XT-t 128MB memóriával, kb. 43e Ft-ért. Előtte egy Nvidia FX 5200-am volt. Azért döntöttem a Radeon mellett, mert nézelődtem, informálódtam és akkor ezt tartottam a legjobbnak. Konfigom:

  • ABIT AI7 BIOS v1.7
  • Intel Pentium 4 2.4c@3.3
  • Spire EasyStreamIII
  • 512 MB Hynix 440 MHz DDR RAM
  • Codegen 6049 ház 350 W-os táppal

Kártyáról
Mit írjak róla? Imádom. Szeretnék minél többet kihozni belőle és bevallom férfiasan, hogy jó érzés full grafikán játszani végre. Amúgy szagolgattam egy darabig, sőt mivel elég sűrűn van nyitva a ház még mostanság is... Úgy hiszem 3,3 ns-os SAMSUNG RAM-ok vannak a kártyán. Volt hozzá Svideo-RCA átalakító, RCA-RCA kábel, DVI csatlakozó, driver CD és Half Life 2 kupon. A hűtése annyira referencia, hogy még az ATI feliratot sem takarták le semmivel a GPU ventijén. A RAM-okon nincs gyári hűtés.

Tuning
A húzás egyértelmű volt; ilyen a lényem: amit meg lehet hajtani, azt meg is hajtom. Saját tapasztalatokból, a PROHARDVER! fórumáról, baráti segítséggel jutottam el oda, ahol vagyok. Mivel úgy hiszem, nem nagyon tudnék BIOS-t frissíteni, illetve nem igen érné meg, de javíts ki ha tévedek (rudi: nem tévedsz, nem sok többletteljesítménnyel kecsegtet a BIOS módosítása), ezért "csak" az AtiTool nevű programot használtam; és a VGAnfo-ról töltöttem le egy Sapphire 9600XT Fireblade edition tuningját: "figyeljetek a szappantartóból fejlesztett bordafeszítőkre" (rudi: Umbrella csinálta azt a tesztet) és ezt én magam is elkövettem a kártyámmal. Sajna a GPU-ra még nem sikerült jobb hűtőt raknom.
Mindig a legfrissebb drivert használom - bár ezzel most van is némi gondom értsd látványos lassulás; jelenleg catalyst 4.7 van fenn, és letöltöttem az omega driveres változatát is. A CPU tuninggal együtt 3DMark03-ban olyan 600 pontnyi (4463 pont), 3DMark2001SE-ben kb. 2500 míg Aquamark 3-ban nagyjából 4500 pontnyi többlet.

Végezetül
Szerintem a jelenlegi hűtések adta lehetőségeim határait súrolgatom, de mindig jó lenne egy kis javulás. Tanulság: Húzd a vasat addig, ameddig csak lehet, mert ésszerű lépésekkel haladva nagyon nehéz megfőzni azt, viszont értékes sebességet nyerhetsz. Tervezem a vízhűtést, de tartok is tőle. Elvégre most minden szép és jó, viszont ahol lehet húzni, én ott vagyok

by Feri