Connect3D Radeon 9550 128 MB 128 bit by erdeya

Ahogy kezdődött
Idén (2004) szeptemberben megkértem Barátnőmet (rudi: nagybetűvel! Ez igen! Mindig adjuk meg a kellő tiszteletet!), hogy vegyen nekem egy doboz CD-t. Az általa vásárolt 10 db Sony CD doboza messziről hirdette: Prince of Persia - The Sands of Time Demo vár rám a dobozban. Megörültem a dolognak, nyomban szerettem is volna kipróbálni, de mint az kiderült, az eddigi Inno3D GeForce 2 MX400-on ez nem fog menni. Hát így indult a kb. kéthetes nyüglődés, milyen kártyát is vegyek.

Elkezdtem az árlistákat és a különböző cikkeket bújni. Meggyőző volt számomra a PH cikke a Radeon 9550-esekről, ahol is kiderült, olcsóbb kártyából kis ügyességgel jobbat lehet csinálni. Már csak egy bolt kellett, ahol ezt a kártyát kapni is lehet. Kinéztem magamnak az egyik győri boltot, ahol a kari kedvező 17 500 Forintos bruttó áron volt kapható. Egyoktóberi péntek délután elindultam vásárolni. Szerencsém volt, az utolsó ilyet vették le nekem a polcról. Talán rendelhettem volna, ha éppen nincs, de ki ne ismerné azt az érzést, amikor amit szeretne épp nincs és napokig (esetleg hetekig) várni kell rá. Így jutottam tehát egy Connect3D Radeon 9550 128Mb 128bit-es videokártyához. Ennél jobb kártyára nem is nagyon jöhetett szóba, hiszen a jelenlegi konfiguráció (Mercury KPB KT266a FDSX, AMD Duron 1,3 GHz, 256MB 133Mhz SD Ram, WinXP Professional) és főleg a pénztárca bizonyos korlátokat szabott.

Mindent a kártyáról
A kártya számomra nagyon tetszetős, piros színben pompázik, illik hozzá a megtermett, ezüstszínű gyári hűtőborda is. Ez némi dizájnt jelent a gépben a GeForce 2 fekete NYÁKja után. A dobozban a karin kívül a szoftver CD, videokábel, ehhez szükséges átalakító és egy DVI átalakító kapott helyet. Közelebbi szemrevételezés után kiderült, a kártyán 5ns-os Hynix RAM-ok vannak, a proci felőli oldalon a nagy bordával takarva. Következhetett a beszerelés.

A nagybetűs TUNING
Már a kártya vásárlásának pillanatában, sőt előtte tudtam, hogy amit a Prohardveres cikkben írtak, én is kipróbálom. Elvégre azért vettem ezt a kártyát, hogy olcsón jót vegyek. A tuningoláshoz is ez a cikk adta a támpontokat, kiegészítve a PH idevonatkozó topicjában olvasottakkal. A kártya húzását a sokak által favorizált (most már nekem is a szívem csücske) ATI Tray Toolsszal végeztem. A gyári adatokhoz képest (GPU 250MHz, RAM 200MHz) meglepően jó eredményt értem el. A proci 524-ig, a memóriák 260-ig bírták.

Tuningolás után tapogattam a bordát és a memóriákat, de éppen hogy csak melegek voltak. Gondoltam feljavítom a hűtést. Erre a célra egy 8x8-as tápventi pont megfelelt. Egy kallódó rossz hálókártya, fa rétegeltlemez (tulajdonképpen borokhoz való díszdoboz eleje) és pár csavar segítségével PCI helyre passzoló hűtőventillátort fabrikáltam (rudi: nincs jobb tuningeszköz az emberi találékonyságnál! Mások egy ilyenért több ezret fizetnek!). Csak egy pici fűrészelésre volt szükség, hogy a PCI slotot kikerüljem, a lényeges boltíves kivágás már adott volt.

Hűtéssel az értékek nem nagyon növekedtek már, 540/268 lett a vége. Kellő biztonsággal jelenleg 400/250-en üzemel a kari, panaszmentesen, folyamatosan. Tesztet is ezeken az értékeken végeztem, AquaMark 3-mal, mert nekem csak ez van otthon. A kártyához a Catalyst 4.5-öt használom.

Mercury KPB KT266a FDSX, AMD Duron 1,3 GHz,
256MB 133Mhz SD RAM, Catalyst 4.5
Aquamark
Connect3D Radeon 9550 250/200 - default
14931
Connect3D Radeon 9550 400/250
18051
Sapphire Radeon 9000PRO 300/300 - Bal
15156
Inno3D GeForce FX5600 default 325/250 - Recska
16860
ABIT Siluro FX5600DT 350/250 - c.zsolti
20980
további eredmények itt

Igazából nem tudom, mit is jelentenek ill. mennyire jók/rosszak ezek az értékek, de az összes játék - és főleg a Prince of Persia immár teljes verzióban - tökéletesen műxik. A "felső" RAM-ok hűtésén még gondolkodom, lehet hogy kapnak egy L alakú rézlemezt a fejükre (rudi: a PH-s tesztelési tapasztalataim szerint a RAM-ok szépen melegedtek, én ott a VGA élére helyezett 8×8-as tápventillátort használtam).

Végeredményben
Az eddig eltelt, nem egész egy hónap során semmi probléma nem merült fel. Talán csak az, hogy a 4.10-es Catalyst telepítése után a Tray Tools nem tartja meg a tuningolt értékeket, visszaáll alapra. Így marad a bevált 4.5. De ez aligha a kártya hibája (rudi: talán újabb Tray Tool verzió megoldja, nem tudom, én AtiTool-t használok).

Összességében nagyon meg vagyok elégedve a kártyával. A tőle elvárt módon, sőt azt meghaladóan teljesít. Ár/teljesítmény arányt figyelembe véve úgy gondolom, telitalálat volt. Én csak ajánlani tudom mindenkinek!

Üdv: erdeya