Chaintech GeForce FX5900XT - by engusz

Általánosan
Ezelőtt egy Inno3D Ti 4200-m volt. Úgy gondoltam, hogy sokáig elég lesz még és csak akkor veszek új kártyát, ha ugyanilyen "best buy" széria jön. Kezdtem azt hinni, hogy csak jóval később lesz ilyen alkalom (rudi: talán best buy volt anno a Radeon 9500pro és egy rövid ideig a Radeon 9700). Aztán, mint a nyári villám vágott belém az 5900XT-k jelenléte. Először csak olvasgattam mások beszámolóit, nézegettem a teszteredményeiket. Addig-addig vártam míg nem bírtam tovább és elkezdtem keresni a számomra megfelelő kártyát. Egyedül az ár volt a fontos. Így esett a választás a Chaintech-féle SA5900X-re. Sosem voltam oda a fullos felszerelésért, a csomó extrákét (rudi: szívemből beszélsz!). Szerencsére ennek a kártyának a doboza sincs teli "kacatokkal".
A kártya a következő gépben muzsikál: Abit KV7; AMD Athlon XP 2500+ @ 3200+; Samsung 512 MB DDR333; Samsung SyncMaster 765MB; Windows XP SP1 HUN

Kártyáról
A kártya - ugyanúgy, mint a többi - az 5900XT-s referencia nyákra épül (rudi: ez a NYÁK valahol félúton van a 5900 és a 5600 NYÁK-ja között, méretben és összetettségben is). Egyedül csak a színe tér el (rudi: no meg a coolerben). Olyan kékes. A GPU-n és a memóriákon lévő hűtők aranyszínűek. Már első pillantásra sem tűnt valami bizalomgerjesztőnek a GPU hűtője. Kis ventilátor, vékony talp. De gondoltam, hogy elég lesz. Végül is a feladatát ellátta. Nem volt vele egyszer sem baj. Sosem bizonyult kevésnek a gyári hűtés.
A kártya csomagolása szerintem átlagos. A doboz szép, bár tudjuk, hogy ez nem annyira fontos. Járt hozzá egy CD tok, amiben a driver CD-n kívül sok más egyéb szoftvert is megtalálható volt. A DVI csatlakozóval és az S-video kábelekkel együtt. Járt még hozzá egy kézikönyv, de az vékonyabb mint a középiskolás ellenőrzőm, így ki se nyitottam.

Az előző kártyámon is lecseréltem a gyári hűtést. A Zalman heat-pipe-os szettjére esett a választás, szem előtt tartva a csendességet. Most is gondolkodóba estem, hogy esetleg megvásároljam az újabbik Zalman csodát. Nem kellett sokáig rágódnom rajta. Végül megrendeltem. Felszerelés közben egyedül a GPU-t volt szerencsém látni. A memóriákról nem szedtem le a bordákat, nem volt értelme. Szerencsére gond nélkül ment fel az új hűtés.

Tuning
Tuning téren nem muzsikál valami szépen a kártya. Az eredeti 390 / 700 MHz helyett „csak” 450 / 820 MHz-ig jutottam (rudi: 15 és 17%, nem olyan rossz). Természetesen ez érezhető volt a játékokban és a tesztprogramokban is. (Ezek az eredmények még a gyári hűtéssel értem el.)

Legvégül
Teljesen elégedett vagyok. Azt kaptam, amit vártam. Se többet, se kevesebbet. A kártya hozza a várt teljesítményt és eddig nem volt teljesítménybeli gondom. Persze tudom, hogy ez csak egy ideig lesz így :)

rudi: amikor ilyen gépeket látok akkor eszembe jut, hogy ami szép az jó is :D

by engusz, mail: engusz@freemail.hu