ASUS GeForce4 Ti 4200 - by Egon

Már meglehetősen régen cseréltem konfigot: 2002-ben. Ekkor vettem a fenti kártyát is, amely kiválasztása meglehetősen egyszerű volt számomra. Mindig is szerettem az nVidia termékeit (nem is volt másmilyen 3D-gyorsítóm - mostanáig :o), így kézenfekvőnek tűnt a GeForce sorozat preferálása. Nem is bántam meg a vételt (bár ekkor még 52.000 nettó volt a kártyám ára), jól szolgált az elmúlt napokig... :)

A kártyáról
Pontos típusa: ASUS V8420, méghozzá 128 MB memóriával. Úgy gondoltam, kelleni fog rá a többlet RAM (nagy textúrák miatt), és mivel 4 ns-osnál rosszabb modulok nem igazán vannak ezeken a kártyákon (a 128 MB-osokon sem), viszont gyakran találkoztam szintén 4 nanós RAM-okkal 64 megás verzió esetén is, így a bizonytalan tuningpotenciál helyett a biztos többletmemóriára tettem a voksomat.
A használat során viszonylag gyorsan bebizonyosodott számomra, hogy a saját konfigomban (P4 1.6A@2.0 GHz stb.) nem sok értelme van a vga-tuningnak: a 3DMark2001-ben például 1024*768-ban érezhetően cpu-limitált volt a rendszer (legalábbis látványjavítók nélkül). Egyébiránt a gyári hűtéssel nem is nagyon lehetett húzni a kártyát: az alap 250/444-ről 270/510-re sikerült maximum felmenni, stabil működés mellett. Teszteredményeket nem igazán írok: egyrészt tele van a net hasonló konfigok eredményeivel, másrészt igencsak Detonator-függő produkciókat láthattam. Maradjunk annyiban, hogy a legnépszerűbb tesztprogram akkor aktuális verziójában 4 számjegyű pontérték jött ki :)

Hűtés
Amivel nem voltam elégedett a kártyával kapcsolatban (és amiről végül is ezen írást is ihlette), az a gyári hűtés hatásfoka (és hangja) volt. A konfigom - hálistennek - rendkívül halk, de a vga-hűtő kilógott a sorból. Próbálkoztam sokféle megoldással a gyári cuccos kiváltására (hely és idő hiányában nem részletezném), de egyik sem vált be. Fontos szempont volt az eltávolíthatóság, az esetleges garanciális ügyintézés lehetőségét fenntartva (magyarán ragasztás kizárva).
Elkezdtem keresni a megoldást egy normál (P1-es) hűtőborda rögzítésére. Végül is Emvy adta az ötletet (bár az ő megoldása nem vált be): kell egy megfelelően merev vaslemez, ami tartja a bordát, és kellenek megfelelő méretű csavarok a cucc felaplikálásához. Itt jegyezném meg, hogy a megoldásom szerszámhiány, valamint a gyakorlatlanságom miatt, valamint az "esztétikum feláldozása a praktikum oltárán" elv szem előtt tartása következtében biztos nem nyerne első díjat semmilyen modding-versenyen sem :)

Recept: vga hűtő-modding by Egon.
Hozzávalók: 1 db tetszőleges P1-es borda (én egy Globalwin bordát használtam fel, aminek mérete és kialakítása egy az egyben megegyezik a Coolink Cool181-es hűtőjével, csak a borda színe fekete), 1 db 5*5-ös venti (csendes Sunon lett használva), és 2 db kb. 2,5 mm-es csavar + a hozzávaló anya.

A legnagyobb problémát a leszorító lemez elkészítése okozta. Fogtam egy L alakú, karnistartó lemezt (nem röhög! rudi: az egyik szappantartót, a másik karnistartót használ sőt vannak olyanok is akik ruszki kéziventillátort; imádom a házi moddokat, nekem LEGO-kocka, bicikligumi és egyszerű zsinegek vannak beépítve :D ), első lépésben egyenesre kalapáltam, majd rámértem a lyuktávolságot (az eredeti hűtésből kiindulva), és 3-as fúróval átfúrtam. Ezután jött a neheze: a borda közepén kiképzett, a leszorító lemez számára fenntartott helyre (pontosan 6 mm) történő bepasszírozás. Megfelelő szerszám híján előbb fűrésszel bevágtam, majd kalapáccsal "ráhajtottam", végül reszelővel kicsit kiigazítottam. A megfelelő méretű csavarok rendelkezésre álltak, csak éppen anya nem volt hozzájuk. Valami nem működő elektromos berendezésből végül csak kinyertem 2 db négyszögletes lemezt, amibe pont a megfelelő méretű menet volt fúrva. Innentől kezdve beszéljenek inkább a képek:

Első lépésben eltávolítottam az eredeti hűtést (a műanyag pöckök hátoldali összenyomásával) - A Ti4200-as GPU közelről

Jól látszik mind a rögzítés mikéntje, mind a borda relatív magassága (-2 PCI hely…) - Az új hűtő felülről

A rögzítés előtt kicsit reszelnem kellett a borda egyik éléből (túl közel került a fehér matricás IC-hez), valamint természetesen szilikonpasztát kentem a GPU-ra. A csavarfejeket egyrészt érdemes leszigetelni (nehogy zárlatot okozzon; én celluxot használtam erre a célra), másrészt nem érdemes erősen meghúzni őket (igencsak könnyen hajlik a nyák...). Alátétet csak az egyik luk alá sikerült raknom (a másikhoz túl közel voltak az SMD alkatrészek). Egy Coolink fordulatszám-szabályzó potival a lassú Sunon ventit tovább lassítva (és halkítva), hideg borda mellett gyakorlatilag nulla zajszintet értem el.
Ajánlom a fenti modot minden olyan vállalkozó szellemű egyénnek, aki sokallja a Zalman passzív vga-hűtő árát... :)

By Egon