ASUS A9800 XT/TVD Limited Edition - by blue-mod

Általánosságban:
2004. április végén éreztem úgy, hogy nem bírom tovább a mindennapi betevő "frag"-em nélkül, mivel a korábbi VGA kártyám elköltözött az örök "FPSmezőkre" (Club3D R9800 Pro 128MB) és a hosszas huza-vona után cserébe kapott kártyával (de leginkább a köritéssel) nem kifejezetten voltam elégedett (Saphire Atlantis 9800 Pro Lite Retail). Ezeknek tükrében, megfelelő nagyságú "elvonási" tüneteimmel együtt elrobogtam favorizált szaküzletembe (Forel-Computer Tatabánya) és remegő/elfúló hangon kinyögtem, "hogy márpedig itt élet halál kérdése, hogy egy 9800XT kártya tulajdonosa lehessek". Különböző gyártók Radeon 9800XT kártyáit áttekintve az ASUS felszereltsége és köritése tetszett meg a legjobban. Lezsíroztuk a bizniszt, mely persze arról szólt, hogy próbáltak felkésziteni arra az eshetőségre, hogy nehogy infarktust kapjak a majdan kifizetendő összeg hallatán. Mivel tisztában voltam vele, hogy elég zsebbevágó lesz a kérésem, ezért nem is ért meglepetésként. Mindössze az, hogy átvétel napján kora délelőtti órában felhivtak hogy tudnak hozni Limited Edition-t is, ha esetleg érdekel. Korábban már csorgattam a nyálam az ASUS Weboldalon, amikor az XT karik között keresgéltem a web-en, ezért persze rögtön azt mondtam, hogy jöhet. Tekintettel a tetmes összegre, amit már korábban otthagytam ebben az üzletben, a "törzsvásárló" kedvezményemmel együtt, közel 140.000. HUF áron hoztam el ezt a műalkotást.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ezt? Miért pont a legdrágábbat? Nos ami mindenképp a 9800XT mellett szólt, az "csak" annyi, hogy személy szerint nem szeretem/nem akarom tuningolni a gépemet. Ha valami megy, akkor menjen névleges értéken és ne kelljen "szénné" hajtani valamit, ha elfogadható teljesitmény akarok látni egy HW eszközön. Ehez még jött a 3 év garancia! (Persze az ABSZOLÚT relativ, hogy kinek mi az "elfoghadható" szó értelme/jelentése. Nekem annyi, hogy maximális stabilitás mellett (ez nálam egyenértékű kifejezés a névleges értékeken történő üzemeltetéssel), maximális teljesitményt nyújtson az elérhető VGA kártyák közül.) Ezen felül az már csak egy aprócska adalék arra vonatkozóan, hogy az előbbiekben felvázolt elveimen felül miért a Limied Editiont választottam: egy limitált széria egy bizonyos darabjának a birtoklása már önmagában is ad egy olyan érzést, amit nem tudhat magáénak az akinek egy un.: tömegcikkje van. (Jó-jó önmagában egy 9800XT kari sem tekinthető már istenigazából tömegcikknek ilyen ár mellett) Kérdezhetnénk azt is, hogy vajon miért gyűjtenek egyes emberek festményeket, egyedi Zippo öngyújtókat ... stb és még sorolhatnánk.

Még mindig az általánosságoknál maradva a rendszer, amiben mostmár több mint 1 hónapja nagyon otthonosan érzi magát a kicsike, a következő:

 • MSI 875P Neo-LSR alaplap (nemsokára jön a P4C800E-Deluxe)
 • Intel Pentium4 3.0Ghz (800) Northwood HT + Coolink Cool Armor2VS
 • 4 x 512 Infineon PC3200 DDR Ram
 • LG 1710B (U) 17” TFT monitor
 • 20GB Segate Barracuda IV 7200RPM HDD
 • 2 x 120GB Seagate Barracuda 7200.7 SATA HDD
 • LG GSA4040B DVD-RW
 • LG GDR-8162B DVD-ROM
 • LG GCE-8525B CD-RW
 • SONY CRX175A CD-RW
 • Creative Audigy 2 hangkártya
 • Logitech X-620 6.1 hangrendszer
 • Genius GF4050C 5 portos 100Mbit-es belső HUB
 • Kouwell KW-571B PCI ATA133 IDE vezérlő
 • Pinnacle PCTV Pro tunerkártya
 • Microtech Feel V ház (nemsokára jön a Chieftech MA-01B-D)
 • Enermax EG651P-V tápegység
 • Logitech Cordless Desktop(TM) Deluxe Optical billentyűzet + egér kombó

A KÁRTYA:
Nem tévedés, hogy csupa nagybetűvel irom. Nem véletlen. (Leszámitva hogy az X800-as trónkövetelő sorozat kint van a piacon és igy már csak második lehet a rangsorban. rudi: ne feledjük a GeForce 6800-akat!)
Már a kártya a kinézete is tekintélyt parancsoló. Amikor az ember kézbeveszi, főleg egy 9800 Pro után, akkor jön a rémület, hogy "úristen fel fog borulni a gépem". Maga a kártya közel 1Kg(!) ergo beszerelés után, már csak csinján/finoman illik mozgatni az összeszerelt gépet, különben félbetörik az alaplap (rudi: éppen ezért van az AGP foglalat körül 3 rögzítési pont az ATX alaplapokon), vagy kiszakad az AGP foglalat?! Mivel az XT sorozat eleve egy gyári tuninggal készült sorozat ennek megfelelően a memóriákat is ehhez az igénybevételhez igazították. Mint fentebb is említettem, a kártya hűtése eltér a referencia ATI hűtéstől, és nem csak a súlya miatt, hanem amiatt, hogy egy teljesen sajátságos ASUS design lett a kártyára telepítve. Mindez egy két ventilátoros bordás/maszkos réz felületre a GPU oldalon és egy szinte tömör réz hűtésre épül a GPU-val ellentétes oldalon.

A hűtés gyakorlatilag tekinthető halknak és hangosnak egyaránt. Akinek van MSI 875P alaplapja az tudja, hogy miről beszélek, hiszen a MSI 875-ös lapon a chipset hűtő ventilátor a maga közel 6000-es fordulata (ikerturbinás MIG-29-et megszégyenitő hangzavart tud produkálni a chipset cooler, rudi: jól le kell baltázni onnan és jöhet egy Zalmann passzív megoldás) mellett a video kártya hűtésének a hangja nem jelentős, sőt elhanyagolható. A kártya fontosabb paramétereit egy sajátságos, szoftveres vezérlő felülettel ellátot programocska figyeli szüntelenül, amit ASUS Smartdoctor II-nek neveztek el. A ventilátor vezérlése beállitható terhelés/hőfok függőnek (auto) illetve manuális ventilátor fordulatszám vezérlésre is van lehetőség. A kártya feszültségértékeit ugyanúgy meg lehet tekinteni, mint a GPU / RAM hőfokot, illetve akár a ventilátorok fordulatszámát is. Ugyancsak az Asus Smartdoctor ad lehetőséget a Core és a Memo sebességének a változtatására. Az ASUS Enhanced Display Drivere tartalmaz egy olyan Smartdoctorba beépülő részt, amit Hyperdrive névre kereszteltek, amely bekapcsolása után a kártya autómatikus üzemmódban (3D terhelés függvényében!) gondoskodik saját maga tuningolásáról.

Mi is a Limited Edition (Tartozékok):
Ha sima ASUS 9800XT-t venne az ember, akkor a következőket kapja meg egy szép, nagy kartondobozban:

 • ASUS RADEON 9800 XT/TVD videókártya
 • Telepitési útmutató
 • Software-ek útmutatója
 • Half-Life 2 kuppon
 • DVI-I-to-D-Sub adapter
 • VIVO csatlakozó
 • Egy műanyag CD tartó dobozt ami a következő progikat tartalmazza:
  • Driverek, utilityk
  • ASUS DVD Player
  • CyberLink PowerDirector 2.55 ME
  • CyberLink MediaShow SE 2.0
  • Ulead Cool 3D SE 3.0 and Photo Express SE 4.0
  • Battle Engine Aquila játék
  • Gun Metal játék
  • Egy CD tele demo játékokkal

Limited Edition esetén maga a csomagolás egy pofás kis ASUS logós bőr (?) kofferré változik, a CD tartó is átváltozik műanyagról, lapozható bőr (?) CD tartóra, valamint mindezeken a látványelemeken felül egy ASUS multifunkciós USB kártyaolvasót is kapunk a megfelelő driver CD-vel.

Tuning lehetőségek:
Elvileg itt és most kellene taglalnom a tuning lehetőségeit ennek a kártyának. Hagy gondolkodjak egy pillanatig ...hmmm... Tényleg érdemes lenne tuningolni ezt a kártyát? Nézzük a számokat (Win XP HUN build 2600 + SP1, Catalyst 4.5 video driver + ASUS Enhanced Display Driver 1.05 - CPU, RAM alapon, Hyperdrive nélkül): 3D Mark2003 default teszt 6550-6600 pont. Lényegesek a pontok? Valaki(k)nek lehet, hogy igen, viszont nekem nem ez volt a szempont, hogy mennyi pontot fogok vele elérni xy tesztben, hanem hogy amire én használom a gépemet arra megfeleljen. Megfelelés meghatározásánál a szórakoztatás, kikapcsolódás (játékok (első sorban FPS tipus ami bejön), filmnézés, zenehallgatás) jöhet szóba az én értelmezésemben.

Egyetlen egyszer bekapcsoltam a Hyperdrive-ot a kártyán aminek a fizikai megnyilvánulása az lett hogy az alap 412-es core sebességet 3D alkalmazás elinditásakor (pl. Painkiller) felrátotta 438-440-re. Eredmény? Egy kis többlet FPS. Direkt nem irok ide Fraps-al mért %-os eredményeket, ugyanis teljesen értelmetlen lenne. Minden manapság megjelent játék (Painkiller, Far Cry, UT2K4 ... stb.) a teljes maxra állitott detailek és látványjavitók (FSAA, AF) bekapcsolása mellett DVI-t használva pengeéles képet, utólérhetetlen képminőséget és teljesitményt tud nyújtani akár 1280×1024-es felbontás mellett is! Tényleg kellene ennél több bárkinek is? (rudi: rövidesen jön majd a HL2 és Doom3, amihez már kell majd...)

Végezetül:
Ha az elégedettség oldalát vizsgáljuk, akkor azt lehet mondani, hogy ezen kártya birtoklásával bárki boldognak tekinthetné magát. Eltekintve attól az egyetlen, de nem elhanyagolható ténytől, hogy sajnos az ára miatt nem mindenki tud ennyit áldozni erre a HW elemre.A lehető legőszintébben mondom (kivánom) azt, hogy:

BÁRCSAK MINDENKINEK ILYEN KÁRTYÁJA LENNE/LEHETNE, HOGY ÁTÉREZHESSE A MINŐSÉGI PC-S SZÓRAKOZÁS/JÁTÉK OKOZTA ÉLMÉNYEKET!!!

Sokféle videókártyával rendelkeztem az eddigi PC-s múltam során (3Dfx; Gef2; Gef3; Gef4TI) mig végül elérkeztem sok-sok pénz elköltése után ide. Viszont most tudom igazán azt mondani, hogy láttam minőség és "minőség"-beli és teljesitmény és "teljesitmény"-beli különbséget.

By blue-mod