BIOS

Basic input output system, ezen keresztül kommunikál a rendszer a videokártyával, egy EEPROM (elektronikusan törölhető ROM) memóriában található a videokártyán. A rendszer induláskor ebből a ROM-ból olvassa be, és ez alapján kezeli a képmegjelenítést, innen olvassa ki a kártya típusát, üzemfrekvenciákat és egyéb információkat.

Utóbbi időben egyre több olyan megoldással lehet találkozni, ahol egyes kártyák ugyanarra a grafikus chipre épülnek, csak más-más minőségű RAM-al vagy memóriavezérlővel vannak ellátva, és az eltérések a BIOS-ban vannak leírva. Ezt a megoldást a költségcsökkentés hívta elő, az egyes gyártók csak egy-kétféle chipet gyártanak, és ezeket szerelik 6-8 típusra. Legjobb példa erre az ATI R300as chipje ami megtalálható a Radeon 9500, 9500pro, 9700 és 9700pro kártyákon persze más-más memóriakiszereléssel. Számunkra a legfontosabb információ, ami a BIOS-ból kiolvasható az a kártya azonosítója (deviceID) és az üzemfrekvenciák. Azonosító alapján ismeri fel a meghajtó (és a számítógép) a kártyát és az üzemfrekvenciák szerinti sebességgel működteti.

Tuning

A szoftverek, amelyek képesek módosítani a kártya üzemfrekvenciáját nem a BIOS-ba írnak közvetlenül, hanem ott kapják el az információt, ahol a rendszer kiolvassa az infokat a ROMból, mondhatni beékelődik a BIOS és a rendszer közé a VGA meghajtójába. Egyes programok, mint például a RivaTuner, még a frekvencia módosításánál is továbbmennek, képesek feloldani a BIOS tuningzárját (valami kis kapcsoló, ami megtiltja az üzemfrekvenciák változtatását) vagy ráerőltetni egy másik deviceID-t a rendszerre (a híres 9500->9700 softmod).

BIOS módosítás vagy szoftveres tuning?!
A szoftveres tuning nagyon kényelmes, csak akkor kell bekapcsolni, amikor szükség van rá és a legtöbb esetben elégséges. BIOS módosításra akkor van szükség ha semmilyen szoftveres módon nem sikerült módosítani a frekvenciákat, nem működött a szoftveres tuningzár feltörése vagy a deviceID cseréje, esetleg még több kraft kell.

BIOS flesselés
Maga a folyamat hasonló az alaplapok BIOSának átírásához, egy célprogram felülírja EEPROM tartalmát.

A LEGFONTOSABB dolog a BIOS módosítása előtt
az EREDETI BIOS LEMENTÉSE!!!

Ha valami gond adódik, ezt nagy valószínűséggel vissza tudjuk majd tölteni.

A folyamathoz szükségünk lesz egy flash-elő programra, egy BIOS editorra (esetleg hexaeditorra) és egy DOS indítólemezre (vagy CD-re). Innen szétbontom két irányra gyártó szerint.

ATI

A legismertebb flshelő az atiflash, a legfrissebb elérhető az 1.6os verzió, ez az alap ATI flesselő. A flashrom kicsivel fejlettebb program, mindent tud amit az atiflash, és tartalmaz további kapcsolókat. Egyforma utasítások.
- i - információ az ATI VGA kártákról *al jelölve az éppen aktív (bootolt), AGP a 0-s
- v - verziók flashelő, kártya, BIOS
- s [szám] [file] - [szám] egység BIOS-ának írása [file] állományba
- p [szám] [file] - [file] állomány írása a [szám] egység BIOS-ába

opciók
- r - újraindítás az utasítás elvégzése utnán
- f - FORCE flash - más p/n és ID számos BIOSok ráerőltetése – hasznos lehet
- loadnig - leindul az aktuális könyvtárban található fájlok között és az első olyan BIOS filet beírja minek a P/N-je megfelel a kártya BIOSában levőnek.
- load505 - hasonló az előzőhöz de konkréta az 113-50501-102 P/N-ekre keres
- flashrom további kapcsolója a -l amivel le lehet olvasni hogy a BIOS le van-e zárva (nálam lock-ot ír ki, ennek ellenére atiflash és flashrom is lazán írja...)

FIGYELEM! Az utóbbi időben egyre több lezárt BIOS-os ATI kártyáról hallottam. Ebben az esetben a -sst opciót kell használni.

BIOS editorok közül a legjobb a RADedit, ezzel frekvenciák, TV formátum, gyártó (vendor ID) és memóriaidőzítés módosítható, sok magyarázatot nem igényel a program. Nálam Radeon 8500al aktív a Current kapcsoló, amivel az éppen aktuális BIOS tölthető be a szerkesztőbe, de többen jelezték hogy nekik nem aktív ez a kapcsoló. Akkor most nézzük a flash-elő utasításokat, atiflash helyére mindenhol beírható a flashrom is.

BIOS lementése: atiflash -s 0 biosneve.bin
- s - BIOS lementése
- 0 - VGA egység sorszáma (ha nincs benn még egy VGA akkor 0, elvileg ez mutat az AGP-re de aki nem hiszi az a -i opcióval megnézheti melyik kártyája is a flashelendő Radeon)

új BIOS feltölrése: atiflash –p -f 0 biosneve.bin (-r)
- p - BIOS beírása
- f - flashelést kikényszeríti hibás checksum és védelem ellenére is (fontos)
- 0 - VGA egység sorszáma
- r - opcionális, ha odaírjuk, akkor a flashelés után automatikusan újraindítja a rendszert

Ha hibás vagy helytelen BIOS-t töltünk bele a kártyába, megtörténhet, hogy nem tud a rendszer kommunikálni vele és nem kapunk képet a monitorra vagy zavaros képet kapunk. Ilyenkor nem kell megijedni, mert a számítógép megy rendesen. Be kell szerezni egy PCI buszos VGA kártyát, ezzel elindítani a gépet és az alaplap BIOSában beállítani (általában advanced chipset features menüben) hogy a PCI videokártyát indítsa el először (én ilyen opciót nem találtam az ABIT NF7S-em BIOSában, lehet hogy hülye vagyok…)

Másik módja a védekezésnek egy mentőlemez készítése:
Csinálunk egy dos/win98 boot-olható CDt vagy lemezt, amelyikre felrakjuk az atiflash programot, a lementett eredeti BIOSunkat (old.bin) és létrehozunk egy autoexec.bat filet, amibe beírjuk a flashelés utasítását a lementett BIOSra (atiflash -p -f 0 old.bin -r). Erről a lemezről újraindítva a rendszert automatikusan helyreáll a régi BIOS és újraindul. Ha az autoexec-be került a flash utasítás, akkor abban az esetben, ha nem akarunk biztonságiflesselni állandóan, akkor bootoláskor le kell állítani az autexec elindulását (F5). Érdemesebb lehet az autoexec helyett egy flash.bat-ot csinálni, és amikor felállt a rendszer vakon begépelni "flash.bat" és flesselődik a régi, BIOS majd újraindul a gép.

NVidia

A flesselők előtt meg kell említeni a VGAbios nevezetű nagyon hasznos programot, ami arra jó hogy flesselés nélkül menet közben be tud tölteni egy másik BIOS-t a rendszer memóriájába, nincs szükség újraindításra sem. Ha esetleg hibás BIOS kerül a rendszerbe akkor elég egy újraindítás és feláll az EEPROMban található BIOSból. Ezzel a módszerrel kényelmesen, gyorsan és biztonságosan ki lehet próbálni különböző BIOSokat. Másik hasznos program a dumpbios, ami annyit tud hogy elmenti az éppen memóriában lévő BIOS-t egy Bios.bin fileba (ez a proggi kiírja az ATi BIOSokat is).

Egészen korrekt az NVidia flesselőproggija: nvflash. 4.46os volt a legfrissebb amit találtam (2003-05-30-as dátummal). Van benne egy hosszú lista, hogy milyen EEPROM-mal szerelt kártyákhoz használható.

utasítások:
-f - BIOS beírása az EEPROMba
-b - BIOS beírása fájlba
-k - ROMban található BIOS összehasonlítása egy állománnyal
-c - megvizsgálja hogy tudja-e flesselni a kártyán található EEPROM-ot.
-w - írásvédetté teszi az EEPROMot
-r - eltávolítja az írásvédettséhet
-a - rendszerben található NVidia VGAk listája
-j - egy nagyon speciális utasítás, amihez földelni kell az EEPROM egyik lábát, azoknak fontos akik hibás vagy törölt BIOS-t akarnak írni

opciók:
-5 - vendor ID vagy device ID eltérések figyelmen kívül hagyása flesseléskor
-6 - subsystem ID eltérések figyelmen kívül hagyása flesseléskor
-y - újraindítás
-i - egy konkrét device index erőltetése, akkor kell használni, ha több NVidia kártya van a gépben és -a-val megállapítottuk melyik a kiszemelt kártya device indexe.

Eddig csak az X-BIOS nevezetű NVidia BIOS editorral találkoztam, ami nagyon kényelmes akár magyarul is beszélő menüvel, automatikus aktuális BIOS betöltéssel, jó helpel, halom módosítható opcióval rendelkezik, de sajnos nem tudja módosítani a GeForce FX sorozat üzemfrekvenciáit :(((

BIOS lementése: nvflash -b biosneve.bin - használható a dumpbios is, akár windowsból.

EEPROM flesselhetőségének letesztelése: nvflash -c

új BIOS feltölrése: nvflash -f biosneve.bin

Ha félreflesselünk akkor itt is alkalmazható az ATi-s részen bemutatott mentőakció, értelemszerűen az nvflash utasításaival.

Radeon 9500pro/9700 BIOS frissítés, módosítás:


A Radeon 9700pro és a 9500pro/9700 BIOSa CSAK egyetlen hexadecimális számban különbözik ami továbbítja a meghajtóprogram felé a kártya típusát. Ahhoz hogy 9500pro/9700 kártyánkból 9700pro-t csináljunk (a módosítás után a maghajtóprogram annak ismeri majd fel a kártyát) csak ezt a számot kell módosítani.

Az átalakítást alapverõen a firingsquad.gamers.com cikke alapján indultam el és átolvastam a www.rage3d.com ide vonatkozó fórumát.

ATIflash a saját BIOS lementéséhez és a módosított BIOS feltöltéséhez.

régi BIOS lementése: atiflash -s 0 biosneve.bin
- s -
BIOS lementése
- 0 - VGA egység sorszáma (ha nincs benn még egy VGA akkor 0, elvileg ez mutat az AGP-re de aki nem hiszi az a -i opcióval megnézheti melyik kártyája is a flashelendõ Radeon)

Módosítandó rész:
Address Line: 00000070h
Eredeti:

44 76 4E 37 91 08 02 10 02 00 00 00 00 00 00 00
Módosított:

44 76 4E 37 90 08 02 10 02 00 00 00 00 00 00 00

akinek nincs affinitása a módosításhoz talál átalakított BIOSokat itt

A módosítás után fellép egy checksum (ellenõrzõ összeg) "hiba", amitõl a kártya még tökéletesem mûködik, csak a RADedit reklamál miatta. Akit ez nagyon zavar, az nézze meg az említett fórumot, ott erre a problémára is van nagyon egyszerű megoldás (én nem zavartattam magamat miatta).

új BIOS feltöltése: atiflash -f -p 0 biosneve.bin (-r)
- f -
flashelést kikényszeríti hibás checksum és védelem ellenére is (fontos)
- p - BIOS beírása
- 0
- VGA egység sorszáma

- r
- opcionális, ha odaírjuk akkor a flashelés után automatikusan újraindítja a rendszert

Elõfordulhat hogy valamiért nem jön össze a flashelés és fekete képernyõt kapunk újraindítás után, de nem kell megijedni NINCS SEMMI GOND! a régi BIOS visszaállítható! A legbiztonságosabb megoldás ha kéznél tartunk egy régebbi PCI-svideokártyát és ezt berakva (az AGP slotban marad a Radeon!) újrajátszuk a frissítést a fentiek alapján. Egyszerűbb mód ha még a flashelés elõtt csinálunk egy dos/win98 boot-olható CDt vagy lemezt amelyikre felrakjuk az atiflash programot, a lementett eredeti BIOSunkat (old.bin) és létrehozunk egy autoexec.bat filet amibe beírjuk a flashelés utasítását a lementett BIOSra (atiflash -f -p 0 old.bin). Errõl a lemezrõl újraindítva a rendszert automatikusan helyreáll a régi BIOS.

Radeon 9500pro hacked BIOS - ez egy Radeon 9500pro 3,3ns-os Infineon memóriákkal felszerelve módosított BIOSa még hibás checksum értékkel. A 9500pro és a 9700 BIOSa eltérhet memória időzítésekben ha van rá mód olyan BIOSt keressetek, amiben a kártyátokkal egyező típusú és késleltetésű RAMok vannak. További BIOS filek vagy itt.

BIOS teszt - Radeon 8500

Miért? Azért mert sokakat érdekel a téma.

Az egész mizéria a Radeon 8500 körül indult. Ennek a kártyának sokféle implementációja készült, javarészt csak üzemfrekvenciában tértek el egymástól. Volt az eredeti 8500 (275/275) aztán lett a lassabb 8500LE (250/250) és 8500LELE (250/230től 230/185ig), végül átkeresztelték 9100nak, és csináltak felezett memóriavezérlővel megvert költséghatékony változatot is. Egyes gyártók megjelentették az eredeti 8500nál gyorsabb 8500XT verziót (300/300), de ilyet az ATi hivatalosan soha nem csinált, ezek amolyan gyárilag tuningolt speciálok voltak

Ezek a változatok fizikailag szinte teljesen egyformák (azért csak szinte, mert volt SDR RAMos verzió, és egyes gyártók a NYÁKot is áttervezték, erre majd kitérek), csak a BIOSukban rögzített paraméterekben térnek el egymástól. Ez a BIOS egy kis programmal átírható, és már meg is érkeztünk a tuningolók alapkérdéséhez: Mi lesz, ha ezt-azt megmódosítunk, lecserélünk?!

Érdekes legendák terjengnek a neten, mindenféle tuning BIOS-okról, olyanokról amik módosítják a RAM és a GPU feszültségét. Célom az, hogy utánajárjak ezeknek a "hallottam valakiről, aki látta már képen" történeteknek. Először leírom miket hallani:
legenda #1: Van olyan BIOS, ami nagyobb feszültséget ereszt a GPU-ra és a RAM-ra, ami ezáltal nagyobb frekvencián üzemelhet.
legenda #2: Van olyan BIOS, amivel magasabb frekvenciára húzható a kártya, vagy csak stabilabb lesz.

Látható hogy a két legenda közel áll egymáshoz, azt sugallják, hogy létezik valami csoda tuningBIOS.

Felsorolom az általam ismert tényeket:
tény #1: Van egy rakat Radeon 8500 BIOS a neten
tény #2: SEMMLIYEN komoly tuning vagy VGA-tech oldalon nem találkoztam arra vonatkozó cikkel, hogy a BIOS valahogyan regulálná a feszültségeket. Ezt ellenállás-vezértelt IC-k oldják meg, melyek módosításáról sokan írtak már, én az X-Bit Labs cikkét tartom a legjobbnak a témában.
tény #3: A RADedit nevezetű programban állítani lehet a RAM-ok késleltetését 3 lépésben, de a forráskódhoz mellékelt dokumentációban ez olvasható: "Note: memory timings seems to have no effect on Radeon 8500" - memória időzítés, úgy néz ki, nincs hatással a Radeon 8500-ra.

Van még egy dolog, amit meg kell említeni. A Rage3D weboldal csinált egy BIOS összehasonlító tesztet, amiben valamiféle eltérést mértek ki egyes BIOS verziók között. A 3Dmark2001SE programmal mértek, aminek van egy bizonyos szórása. A kimért differencia, szerintem, belefér a program "természetes" szórásába, tehát nem biztos, hogy valóban van eltérés BIOS és BIOS között.


Akkor lássuk a medvét!

Ezeknek a kártyáknak a RAM sávszélesség a szűk keresztmetszete. Mivel nem találtam arra utaló hiteles forrást, hogy a GPU feszültségét váltóztatja a BIOS, úgy döntöttem, csak a RAM frekvenciákra fogok koncentrálni.

Hardver
Egy PowerMagic Radeon 8500LE 64MBos kártyával teszteltem, amin 4ns-os Hynix RAM-okkal van szerelve, nem referencia NYÁKra épül. Sajnos ez a NYÁK nem valami szerencsés megoldású, így az elvileg 250MHz-en teljesítő RAMok csak 240MHz környékén stabilak. A konfigurációk többi része a mostani teszt szempontjából nem fontos. Nem állítottam az AGP feszültségen. Két BIOS verzió kipróbálása között nem változott a rendszer.

Softver
Catalyst 3.8as meghajtót használtam. A méréshez olyan tesztprogramra kell, ami elég finom ahhoz, hogy minden egyes MHz változást kimérjen, és ha lehet, ne legyen az általa mért eredményeknek túl nagy szórása. A D3D RightMark Pixel Filling tesztje tökéletes erre a feladatra. Az általam készített teszttel 10 mérést végeztem. 270/240es beállításon 330,05-331,82 közötti értékeket kaptam, durván 0,3% szórás. 270/230on 311,81-317,57 közötti értékeket kaptam, durván 0,9%os szórás. A két méréssorozat átlaga között 5% eltérés van, ami egy nagyságrenddel nagyobb a szórásánál, tehát jó esély van arra, hogy az egyes frekvenciák között kimért eltérés nem veszik bele a "természetes" ingadozásba.

Szükség volt még egy ATi flashelő programra - atiflash 1.5 és egy BIOS szerkesztőre - RADedit 1.1D.

Fontos megemlíteni pár technikai dolgot:
1. Méretét tekintve kétféle BIOS létezik, a 48KB-os, és az 52KB-os. Feltehetőleg régebben használták a 48KB-osakat, én többségében 52-eseket találtam, a kártyámon eredetileg 48KB-os votl, de minden gond nélkül emésztette az 52-eseket.
2. Gyártót tekintve is kétfelé lehet osztani a BIOS-okat, eredeti ATI BIOS-ok (BBA) és más gyártóktól származóak (PBA).
3. A BIOS verziószáma, gyártási ideje és gyártója (vendorID) külső programból módosítható szóval nem ad túl sok támpontot. Annyi ezért kiderült, hogy elég sok gyártó nevezi át a BIOS-ait.
4. Club3D és Power Color BIOS-ok ugyanazt a C.P. tech vendorID-t használják, hasonló sorszámozással - rokonság

BIOS filek
Sajnos csak 3 eltérő 48KB-os verziót találtam, a 1009es jelzésű az eredeti Radeon 8500 BIOS, ez a legrégebbi fellelhető változat 2001/09/19es dátummal.52KB-osból nagyobb a választék. 5 db eredeti ATI, továbbá 3 külsős BIOSt próbáltam ki.

file BIOS címe dátum gyártó
bba1009.bin R200 113-85701-102 BIOS 2001/09/19 ATi
bba7004.bin RADEON 8500 113-85702-103 BIOS 2001/11/07 ATi
bbaxxxx.bin R200 113-85704-103 BIOS 2001/10/04 ATi
bba7005.bin RADEON 8500 113-85709-100 BIOS 2001/11/29 ATi
bba7006.bin RADEON 8500 113-82801-102 BIOS 2002/02/07 ATi
bba7007.bin RADEON 8500 113-85704-104 BIOS 2002/03/04 ATi
bba7008.bin RADEON 8500 113-85704-104-RX Modded BIOS 2002/04/03 ATi
bba9100.bin 133-P14900-56 2002/12/16 ATi
PC9100.bin Radeon 9100 128MB DDR VGA B8480.02060 2003/02/06 Powe Color
GBc3.bin R9100-C3 F1 2003/01/20 Giga Byte
Sap8500.bin 133-P14901-045 2002/09/30 Sapphire

Megfigyelhető, hogy a 8500as BIOS-ok általában 113-... kódúak, a 9100-asok kódja 133-al kezdődik. Mivel a tesztkártyám nem bír magasabb frekvenciákat, flesselés előtt 250/250-re állítottam őket. Nemsokára rendelkezésre állnak majd mérések egy 300/300 környékén is stabil BBA 8500-asról.

A GPU frekvenciát 270re állítottam (még 300on is stabil). RAM frekvenciáknál elsősorban az azonos beállításokon nyújtott teljesítmények közötti eltérésre voltam kíváncsi. A legjobban teljesítő BIOS-okat (már ha lesz ilyen) később hosszú távon teszteljük. A kényelmesebb mérés miatt, a frekvencia módosításához RivaTuner 2.0 RC14et használtam. Minden esetben 5 mérést átlagoltam. Addig húztam a kártyát, amíg hibázni nem kezdett, azután újraindítottam és felflesseltem a következő BIOS-t, majd újra teszteltem.


Eredmények

file
240MHz
248MHz
250MHz
bba1009.bin
331,35
RAM hiba
-
bba7004.bin
328,98
RAM hiba
-
bba7005.bin
RAM hiba
-
-
bba7006.bin
355,02
RAM hiba
-
bba7007.bin
329,86
339,16
RAM hiba
bba7008.bin
329,00
RAM hiba
-
bba9100.bin
330,17
339,69
RAM hiba
bbaxxxx.bin
331,20
 RAM hiba
-
PC9100.bin
-
-
-
GBc3.bin
-
-
-
Sap8500.bin
329,97
337,45
RAM hiba
PowerMagic Radeon 8500LE 64MB 4ns Hynix RAM
ABIT NF7-S + AMD AthlonXP 10×190MHz + 2×256MB DDR380

A bba7005, GBc3, PC9100 BIOS-okkal meggyűlt a bajom. A bba7005 már boot-oláskor csúnya hibákat produkált, a GBc3 és PC9100 ugyan eljutott a WindowsXP startolásáig, de többszöri driver újrainstallálás után sem sikerült életre kelteni. Az eszközkezelőben megjelent a Radeon 9100 Series felirat, de a megjelenítési beállításoknál ismeretlen VGA maradt, nem működött a RivaTuner sem. 8500as BIOSok között zökkenőmentes volt a váltás, flesselésnél nem kellett -f kapcsolóval "ráerőszakolni" a BIOS-t a kártyára, még a Windows meghajtó programot sem kellett frissíteni. 9100-asra váltáskor természetesen kellett a -f kapcsoló és a meghajtót is újra kellett telepíteni. A Giga Byte BIOS majdnem kiszúrt velem. Miután nem tudtam zöldágra vergődni vele, fel akartam rakni a következőt, de a flessprogram szólt hogy nem passzol a BIOS a kártyához, annak ellenére hogy használtam a -f kapcsolót. Csak a flashrom nevű flesselővel sikerült rávarázsolnom egy másikat.

A legtöbb BIOS hasonlóan teljesített (ha teljesített egyáltalán). Legtöbb csak 240en volt hajlandó menni. Azok amelyek a legalacsonyabb eredményeket hozták 240en, boldogultak 248MHz-en is. Általában a kártyám ezzel a teszttel legfeljebb 340 FPS-t tud stabilan teljesíteni... Általában...!
Úgy néz ki, van csodaBIOS :) a bba7006-os verzió 7%-al teljesített jobban, mint a többi, amelyek mondhatni azonos teljesítményt produkáltak. Ez a sebesség nagyobb volt, mint amit a gyengébb BIOS-ok 248MHz-en produkáltak, fölötte volt a kártyám stabilitási határának (340FPS) szóval következett egy 10perces teszt 240MHz-en, amibe sajnos belebukott a csodaBIOS. Szerencsére 238MHz-en kétszer egymás után kibírta a 10 percet, még így is 340FPS fölött teljesít, eddig hibátlanul.


Konklúzió - még csak feles


Flesselésre jobbak az eredeti ATi BIOSok!
Kimondhatom hogy VAN csodaBIOS! Már csak azt kellene lemérni mit kezd vele egy komolyabb Radeon 8500as...


&rew segítségével újabb eredményekhez jutottam. Ő egy 3,6ns-os Hynix RAMokkal szerelt Radeon 8500LE-vel tesztelt:

file
250MHz
260MHz
270MHz
280MHz
305MHz
bba1009.bin
316,92
331,13
345,18
356,86
-
bba7004.bin
315,45
331,37
346,09
357,75
-
bba7005.bin
-
-
330,36
342,95
378,15
bba7006.bin
340,75
358,59
373,00
386,44
-
bba7007.bin
316,46
331,92
342,99
357,89
-
bba7008.bin
315,30
331,11
344,24
357,84
-
bba9100.bin
317,72
333,09
344,29
358,46
-
bbaxxxx.bin
318,43
331,42
345,79
359,83
-
PC9100.bin
-
-
-
-
-
GBc3.bin
-
-
-
-
-
Sap8500.bin
315,43
331,57
344,45
358,38
-
Radeon 8500LE 3,6ns Hynix RAM

&rev sem boldogult a Giga-Byte és PowerColor BIOS-al, bár a BBA 9100as Nála is ment rendesen, sőt a 7005ast is életre keltette, ami felment 305MHz-ig (ez volt a plafon a 7005asnál), és ott megközelítette a 7006as eredményeit (itt a plafon 275volt). Azt a konzekvenciát vonom le hogy a 7006 továbbra is nyerő, de aki a sebesség helyett a MHz-ekkel akar villogni az kipróbálhatja a 7005öst, mert sebességben közelít a 7006oshoz, bár ezt magasabb frekin tudja. Ha valakinek méregdrágán akarnak eladni egy 300MHz-re húzható RAMokkal szerelt 8500-ast az nyugodtan hivatkozzon erre a cikkre és alkudjon bátran! Nem a MHz-et (vagy a márkát vagy a gyártót) hanem a MAXIMÁLIS teljesítményt kell megvásárolni!!!

További eredmények Gadget-től, amik bizonyítják, hogy a 7006-os a nyerő:

file
270MHz
280MHz
290MHz
300MHz
bba7004.bin
371,67
385,00
401,50
411,29
bba7006.bin
399,84
414,97
424,44
437,48
bba7008.bin
372,46
384,68
400,07
411,99
Sap8500.bin
367,45
381,40
392,91
405,49
BBA R8500 64MB 3.6ns Hynix RAM
ASUS TUSL2-C, Celeron 1733MHz Tualatin, 2x256 PC133 CL3 Kingston SD RAM WinXP + SP1 + Catalyst 3.10

Hercules BIOS-ok

A PowerColor kártyával leteszteltem két Hercules BIOS-t, nem váltak be. Egyik teljes értékű 8500-astól származott, ami SAMSUNG 3,6ns-os BGA RAMokkal volt felszerelve. Nem sikerült zöldágra vergődnöm vele, driver frissítés után állandóan újraindította a gépet Windows startolás közben. A másik egy 8500LE BIOS volt. Hozta a szokásos sebességet 248MHz-en első tesztnél RAMhibákat produkált.RAMokkal volt felszerelve. Nem sikerült zöldágra vergődnöm vele, driver frissítés után állandóan újraindította a gépet Windows startolás közben. A másik egy 8500LE BIOS volt. 240MHz-en hozta a szokásos sebességet (330 körül), 248MHz-en első tesztnél RAMhibákat produkált.

Radeon 9550 módosítása Radeon 9600-ba

Sokan kérték, ezért most újra előveszem a BIOS flesselés kérdését, ezúttal a Radeon 9550-ek kapcsán.
Miről is van szó? Miért érdekes a 9550-es? MINDENKI CSAK SAJÁT FELŐSÉGRE!!!

Az ATI vagy három éve a Radoen 9700 magjával, az R300-assal meglépte eddigi pályafutása legnagyobbját. Az R300 volt az első igazi DirectX 9-es chip, akkori vetélytársát a GeForce FX 5800-at messze magamögé utasította. Az FX-eknek csak az Nvidia heroikus marketingje és a későn megjelent 5900 XT segített valamelyest, mégis legtöbb VGA-snál - így nálam is - a nem ajánlott kategóriába tartoznak.

De kanyarodjunk vissza az ATI-hoz! Az R300 átfésüléseként jelent meg az R350, a Radeon 9800-ak magja. Ez szintén egy nyolc pixel futószalaggal (Pixel Shader) és négy geometriai egységgel (VS - Vertex Shader) volt szerelve. Korábban az R300-ból csak felületi elemek segítségével csináltak felezett, négy futószalagos chipet, de az R350-ből már egy anyagilag is megfelezett négyfutószalagos, az RV350 készült (az ATI a beszúrt V-betűvel jelzik hogy gyengébb verzióról van szó). Ebbe a chipbe két vertex egység jutott. Több ATI-s dokumentációban is világossá vált, hogy a kanadaiak két vertex egységes és négy futószalagos "elemi cellákból" építkeztek akkoriban (ma ez a cella 3/4-es).

Az RV350-nek fontos szerepe volt a technológiai fejlődésben, ugyanis ez a kicsi, gazdaságosan gyártható chip volt az ATI első 0,13 mikronos technológiával készülő lapkája. Később ugyanezen a porcesszoron, de már RV360 debütált a low-k technológia, ami alacsonyabb dielektrikus állandót takar a tranzisztoroknál.


Radeon 9550 - az RV350 utolsó állomása

A jól bevált chipre sokféle kártya épült. Először a Radeon 9600 és 9600 Pro melyekben 325 illetve 400 MHz-n ment a chip. Memóriájuk az olcsóbb 9600 esetében 200, a drágább 9600 Pro-n 300 MHz-en üzemelt. Jelentős eltérés volt a két kártya nyomtatott áramkörében is. A 9600 ebből is egyszerűbbet kapott, a 9600 Pro ismét komolyabbat.

balra Radeon 9600 jobbra Radeon 9600 Pro

A kétféle NYÁK, és a szabadon állítható CPU és RAM frekvencia és vezérlő miatt nagyon ok mutánsa született ezeknek a kártyáknak. Voltak a jobb RAM-okkal szerelt, extra hűtéses feszített Pro-k, például a Sapphire Firebalde Edition és a 64 bites memóriavezérlővel megvert 9600 SE változatok, valamit ezek vegyítései: 9600 ProSE Pro sebességű (400 MHz) GPU-val és sima 200 MHz-es RAM-okkal.

A 9600-as sorozatnak újabb lökést a low-k-s RV360 adta, ami a 9600 XT-ben jelent meg. A jobb technológia magasabb GPU órajelet (500 MHz) és hőérzékelőt hozott magával. Szerencsére itt inkább fölfelé torzultak a kártyák mintsem lefelé, több gyárilag túlhajtott verzió is született. Következő lépés a PCI-Expressesítés volt X600 néven, némileg gyorsított memóriával az XT-esetében. Ezeknek a kártyáknak az OEM rétegben volt nagy felvevőpiacuk.

És elérkeztünk mai főtémánkhoz a Radoen 9550-ez. Ez akártya, az ATI belépő szintű olcsó DirectX 9-et támogató kártyája. Olcsóságára jellemző, hogy nem fejlesztettek új chipet, hanem a régi RV350-et lassították vissza 250 MHz-re, és mellé ősi, 5 ns-os memóriamodulokat szereltek 200 MHz-en. A kártyának az ára is ehhez mért: 15-20 000 Ft. Mivel a chip jó családból származik, felmerül a kérdés, hogy mire képes. Sokmindenre! Eddig még nem találkoztam olyan példánnyal, ami nem üzemelt volna 300 MHz-en - a 9600 órajelén, de a legtöbb ilyen chip elbírja a 9600 Pro 400 MHz-ét is. A memóriamodulokra sem lehet panasz, ugyanis a legtöbb esetben a régi ötnanósok 250-300 MHz köré húzhatóak; összességében elmondható, hogy ezek a kártyák rendszerint teljes mértékű Radeon 9600-as ként is üzemelnek, de kis szerencsével a 9600 Pro szintjét is elérik.

Mi kell ehhez? Jó esetben csak egy tuningprogram, például az ATI Tool, de több példánynál is Radeon 9600-nak kell álcázni ezeket a kártyákat, egy kis BIOS módosítással.

A módosításnak két lehetősége van. Lehet a kártya saját BIOS-ában átírni a hardver azonosítására szlogáló Device ID-t, de a memóriák sebességének egyezése miatt, akár 9600-as Radeon BIOS-t is rakhatunk a kártyára.

FIGYELEM! 9600 Pro vagy 9600 XT BIOS-okkal NEM SZABAD PRÓBÁLKOZNI! Ezek órajelei, különösen a memóriáé, túl magasak, a Radeon 9550 nagy valószínűséggel NEM INDUL EL VELÜK. Aki mégis ilyen BIOS-szal próbálkozik, magára vessen ha szétesett karakterekkel, vagy fekete képernyővel találkozik!

Lássuk az ID cserét!

A BIOS (Basic Input Output System) felelős a grafikus kártya és a számítógép többi része közötti kommunikációért. Induláskor bekerül a rendszermemóriába a kártyát azonosító paraméterekkel együtt. Ezeket a paramétereket egy szerkesztő segítségével könnyű módosítani, így a géppel el lehet hitetni hogy másfajta kártyával van dolga. A 9550 esetében érdemes egy 9600 álcáját felvenni, ugyanis a meghajtó tartalmazhat olyan visszafogásokat, amivel az alsó kategóriás kártyát nem engedi egy szintnél magasabbra húzni. Erre utaló információt nem találtam az interneten, de magam is belefutottam olyan helyzetbe, hogy egy kártya (ASUS A9550GE) a 4.5-ös driverrel húzható volt, a 4.7-essel kevésbé, majd a BIOS módosítása után 9600-nak álcázva az újabb meghajtóval is lehetővé vált a magasabb tuning.

Nézzük a hogyant és a mikéntet! Hozzávalók:

  • bootolható CD vagy floppylemez
  • Flashrom (jó lehet atiflash is - azzal már kerültem olyan helyzetbe ahol nem boldogult - Gigabyte Radoen 8500)
  • RaBiT BIOS-editor
  • esetleg ATI Tool vagy dumpbios a BIOS kényelmesebb lementéséhez

Első lépésben az eredeti BIOS-t kell lementeni, ez NAGYON fontos! A legegyszerűbb az ATI Tool Settings gombjával a Dump BIOS kapcsolót használni, vagy a dumpbios.exe-t elindítani. Ezek egy bios.bin névre hallgató filet készítenek abba a könyvtárba, ahonnan elindultak.

A most leírt lépést nem kell követni, de hasznos lehet; a későbbi visszaállító file-nél az itt leírtakra építek majd. Létrehoztam egy BIOS könyvtárat a C: meghajtón és belemásoltam a flashrom összes állományát és a lementett eredeti BIOS-t 9550.bin néven. A C: gyökér könyvtárban létrehoztam (notepaddal) egy flash.bat file-t a következő tartalommal.

c:
cd c:
cd bios
flashrom -p -f 0 9550.bin

Ezt a file-t fogom használni ha rosszul sülne el a flesselés (9550-nál még nem jártam így). Az óvatosabbak szerezzenek be egy PCI-s VGA kártyát hogy legyen kép a monitorukon, ha a Radeon flesselése nem jön össze. Hogy a PCI-s videokártya az AGP-s előtt keljen életre, a BIOS még az egyedüli AGP-s kártyával állítsák be (alaplap leírása biztosan segít eligazodni, én eddig még soha nem használtam ilyet).

Következő egy olyan lemez készítése, amiről Windows 95 vagy DOS környezet indítható. Ezt a CD esetében íróprogrammal (itt is szükség van egy indító floppyra) vagy hajlékony lemez a tulajdonságainál a formázásra kattintva készíthetünk. A bootolható médiumra jól jöhet a flash.bat file is (én a c: gyökérben szoktam tartani)!

Most jöhet a Device ID módosítása RaBiT-tel. A 9550 - elkülönítendő az XT-től és a 9600/9600 Pro-tól saját számot kapott: 4153-at. Az XT-é a 4152 és a fennmaradó kettőé a 4150. A 9600-ba (4150-es ID) módosított BIOS-t 9600.bin néven mentettem a korábbi BIOS könytárba a C: meghajtón.


Radeon 9550 azonosítója


Radeon 9600 azonosítója

És jöhet a flesselés! A rendszerlemezről újra kell indítani a gépet és a következőket begépelni majd minden sor után Enter-t ütni:

c:
cd bios
flashrom -p -f 0 9600.bin

FIGYELEM! Az utóbbi időben egyre több lezárt BIOS-os ATI kártyáról hallottam. Ebben az esetben a flash utasítás végére kell még egy -sst kapcsolót írni, vagyis az utasítás a következőképpen módosul:

flashrom -p -f 0 9600.bin -sst

Ezután lezajlik a flesselés, amikor visszakapjuk a kurzort újra lehet indítani a gépet. A grafikus meghajtót le kell telepíteni, maradékát kiirtani Driver Cleanerrel és újra felrakni. Ha minden jól ment, máris kész a 9600-asított 9550.

Ha nem ment minden jól, és sötét vagy hibás képet kapunk, akkor a következőt kell tenni:
ismét a CD-ről vagy lemezről újraindítani a gépet, majd amikor a képernyőn ugyan nem látható, rendszer feláll (legfeljebb egy perc) vakon beképelni a flash szót és Enter-t ütni. Ismét érdemes egy percet várni és újraindítani a gépet. Jó esetben visszaáll az eredeti BIOS. Ha mégsem, akkor gáz van, meg lehet próbálkozni kiegészítő PCI-s grafikus kártyával helyrehozni a bajt. Eddig több mint kétszázat flesseltem, de eddig egyetlen egy kártyánál sem találkoztam halott halálraflesseléssel, ennek ellenére többen is kerestek ilyennel, akinek hasonló gondja van írjon mailt.

A PCI videokártyával visszaflesselés módja nem sokban ér el az eredeti flesseléstől. Be kell rakni a PCI-s kártyát (az AGP-s Radeon benn marad). Elindítani a gépet a rendszerlemezről és amikor felállt a rendszer a PCI-s videokártya által megjelenített képen a következőt kell beírni (minden sor végén Enter):

c:
cd bios
flashrom -i

Ezután lefut egy információs képernyő és kiírja, milyen grafikus kártyák vannak a gépben. Meg kell figyelni a Radeon számát (0 vagy 1, nem tudom melyik de majd megnézem).

flashrom -p -f X 9550.bin

Ahol az X helyére a megfigyelt számot kell írni. Ezzel jó esetben visszakaptuk a régi BIOS-unkat. Ha mégsem, akkor mail.

báj rudi, ha valakinek baja van írjon mail-t