Asus GeForce 4 MX 440 64 MB by Atesz

Először általánosan:
A kártyámhoz 2003. december 28-án jutottam hozzá, a karácsonyi pénzemből vettem az Erzsébeti (már Kispesti) Bluefishben, 14 000 Ft körül (pontosan nem emlékszem). Előtte egy Alaplapi S3 Savage 4 Pro-m volt, 32 Megával, az mindenre jó volt, csak játékra nem. Hogy mi vezérelt? Mindenféleképp NVidia kártyát szerettem volna venni, és ez volt az, ami szóba jöhetett. Az Asus egy jó márka, és így esett a választás rá. Szerintem megérte. A konfigom:

  • Intel Celeron 1.7
  • 256 MB DDR400 RAM
  • 40 GB HDD
  • Samsung 795MB 17 hüvelykes monitor,
  • Sony DVD író
  • WinXP-vel (SP2-vel)

Kártyáról:
Hát nem tudom, sokan szidják a karit, de én egy nagyon jó kártyát látok benne (még most is). Csendes (nincs rajta venti, bár a házban 5 db van, úgyhogy elég jó a szellőzés), és a lényeg, hogy megbízható (még egyszer sem hagyott cserben, kivéve mikor elállítottam a felbontást, és a monitor nem adott képet, de az az én hibám volt). A kártyán 64 MB DDR RAM van, ami nekem bőven elég még a mai játékoknál is. A dobozom a kártyán kívül egy kézikönyvet és egy install CD-t rejtett. A hűtése egy szép fekete hűtőborda, ami véleményem szerint elég is rá.

Tuning:
Nem tuningoltam a gépet (legalábbis belülről nem, mert kívül egy elég komoly modding van rajta), majd nyáron jön (remélem) egy komoly fejlesztés (3 GHz feletti proci, új alaplap, vinyó, meg minden). Viszont, igaz nem tuning, de egy furcsaságra jöttem rá. A nagyjából egy éves játékoknál minél nagyobbra veszem a felbontást (én speciel 1600x1200-ban játszok ezekkel a régebbiekkel) annál nagyobb az fps-em. De miért? Ha valaki tudja, szívesen várom a választ a krenek@axelero.hu címre.

Végezetül:
A kártyával meg vagyok elégedve, minden játék megfelelően megy rajta normális felbontáson (CS-S 1024x768 ban 20-30 fps, HL2 1600x1200 as felbontáson 20 fps körül (tudom, hogy nem sok, de én játszhatónak vélem). Ha majd új videokártyát veszek, az is NVidia lesz.

by Atesz