Hercules Prophet 9800SE AIW - by anaqer

Felütés
A teszt tárgyát 2003. decemberében vettem a hőn szeretett SuliNet Expressz keretében, bruttó 75000 HUF-ért, továbbá másfél hetes telefonálgatásért, rohangálásért, reménykedésért és rimánkodásért. Eredetileg 04Q3-ig nem terveztem az előző delikvenst (másfél éves ABIT GF4TI4200 128MB - 330/610, módosított TT rézhűtővel) leváltani, de mivel egy netes felmérés szerint háromból kettő működött softmoddal, no meg mivel egy TV tunert amúgy is szerettem volna, belevágtam. Egy tipikus "gazdaságos" tuning gépben landolt a kártya (ABIT NF7-S, két gigára húzott AthlonXP 1700+, fél giga RAM, Samsung 756MB, WinXP Pro SP1 rudi: nekem és 4-5 haveromnak is szinte pontosan ilyenje van), ez az összeállítás valószínűleg marad is egy jó darabig. (Ez a szöveg gondolom mindenkinek régi ismerőse. :P )

Szemrevételezés
A doboz meglehetősen zsúfolt a sok VIVO kábel és a féltégla jellegű távirányító miatt (amihez apró figyelmességként még elemeket is adnak). A sok kábelcsatlakozó miatt már nem fért fel D-SUB kimenet a hátlapra, így CRT monitorokhoz a mellékelt DVI-2-VGA átalakítót kell használni, ami kicsit kényelmetlen. Érdemi nyomtatott kézikönyv nincs, egyetlen CD-n van a driver, használati utasítás, multimédiás programok, és ezzel kifújt. (Láthatólag nem kifejezetten gamereknek pozícionálták ezt a terméket Herculesnél.)
A kártyához standard vörös AIW 9800 NYÁKot használt a Hercules, szóval legalább a 256 bites memóriabusz garantált, amin viszont meglehetősen tré 3.3-as Samsung modulok ülnek (rudi nem olyan tré a Samsung 3.3as, általában hozza a többiek 3ns-os moduljainak a szintjét).Valami kisebbfajta csoda az is, hogy egyáltalán bírják a gyári 340MHz-et, szóval egetverő tunigra nem lehet számítani. Egy kis plusz feszültség és hűtés talán segítene, de sok értelme nincsen, ez a kártya nem sávszélesség-limitált.
A hűtés erősen a referencia 9800-on alkalmazottra hajaz, de mivel a kártyán a tuner rész miatt igen zsúfolt, a rombusz design helyett egy formára vágott téglalap alakot kapott. Érdekes és örvendetes, hogy a borda maga nem érinti a chipre ragasztott lesarkazásvédő csíkot, az tehát garantáltan nem ront a hűtésen. A bordába süllyesztett ventilátor sok lapátos ugyan, de a légszállítása kritikán aluli. (Bár lehet, hogy a GF4-et hűtő 92mm-es tápventi után elfinnyásodtam ilyen tekintetben.) Nem kifejezetten hangos, de kissé magas, enyhén vibráló frekvenciájú zajt csap, szóval minél előbb le kellene cserélni. (Aki tud tervrajz alapján Al/Cu vagy esetleg kombinált bordát csinálni, igazán megdobhatna egy maillel :D) Hűtés kapcsán megemlíthető még az igen pedánsan megtervezett feszültség-stabilizátor rész, ahol a jobban melegedő elemeken miniatűr, sűrűn barázdált bordákat találunk (rudi: ez 9800 specialitás). Kicsit ritkább, de magasabb konstrukció sokkal hatásosabb lenne, de ez is elmegy.

Tesztelés(-féle)
Tuning... nyilvánvalóan a softmodos Omega driver telepítésével kezdte pályafutását a kártya, mint később kiderült, hiába. Nem volt azonnal feltűnő, sakktáblás renderelési hiba, és a tesztek is lefutottak rendesen, de időnként apró, fehéren villódzó pixelcsoportok jelentek meg a poligonok széleinél (pl. UT2003 Antalus-on a barlang lépcsői, sziklák, stb.). Ezt először RAM hibának véltem, de sajnos rosszabb volt a helyzet. :( Szóval maradt a 4 pipeline, és egyelőre 400/300-as órajel. Azért ennyi, mert a gyári hűtéssel nem akarom nagyon erőltetni a dolgot, a memória névleges értékre lassítása sem sokat ront a teljesítményen, mert kihasználatlan marad a nagy sávszélesség. Játékokban így is valamivel gyorsabb a GF4-nél, ami szép teljesítmény, tekintve a durván 60%-os hátrányt fillrate-ben... látszik, hogy a nyers erő nem minden.
Néhány szintetikus teszteredmény 3.10-es Catalysttel, és összehasonlításként a húzott GF4 közelítő pontosságú eredményeivel (43.51), valamint a hibás softmodos eredményekkel együtt, értelemszerű sorrendben.

ABIT NF7-S (nForce2), AthlonXP 1700+@2GHz 512MB DDR RAM, WindowsXPpro SP1
3D Mark2001SE
3D Mark 2003 340patch
Aquamark
ABIT GeForce4 Ti4200 330/610
12500
1800
18500
Hercules Prophet 9800SE AIW
13583
*4000
31205
Hercules Prophet 9800SE AIW softmod, hibás!!!
15490
5653
39582

*Ez saccperkábé érték, hasonló konfigok alapján. Nem mértem, nem is fogom, elegem van 3dm03ból. Egy szutyok benchmark ne legyen egyszerre fél gigás is meg ilyen gusztustalanul ronda is - rudi, ha nagyon akarod ezt kiszedheted... rudi: nem szedem ki, mert szerintem is marhaság hogy valaki tesztprogram írásából akar megélni és méghozzá úgy hogy NEM HALADNAK A TESZTEK SZOROSAN A KORRAL!!!

Képminőség... fájlalom a GF4-nél érezhetően gyengébb alap képminőséget, a színtelítettség normális állíthatóságának hiányát (Dynamic Vibrance, hull a könnyem utánad...), de az AF "olcsó", a színkép pedig részben megszokás kérdése. Részben ide tartozik, hogy nem sikerült olyan refresh tweakert találnom, ami 1280x960 vagy 1152x864 felbontásban tudta volna a 85Hz-et biztosítani, pedig a monitor bírja. (A RivaTuner GF4 mellett megoldotta ezt a gondot, a Radeonnal viszont megtagadja az együttműködést... rudi: nemrégtől van újabb RivaTuner talán érdemes lehet megnézni)

Konklúzió
Mindent összevetve, a softmod kudarca ellenére is viszonylag jó a kártya. Az ára már más téma, ennyit (75k) normális körülmények között BŰN kifizetni egy 9800SE-ért (rudi: hát tényleg jobb megoldás egy 9600XT 50e körül vagy egy FX5900XT valamivel 55e felett, bár az AIW kecsegtető...). Ami miatt a körülmények nem normálisak, az elsősorban az adóvisszatérítés. Lényegében egy valamivel gyorsabb, már DX9-et is támogató kártyára cseréltem így a GF4-et mintegy 15000 HUF-ért , ami egy gyengébb tunerkártya ára... és itt jön a képbe a másik ok, ami miatt érdekes lehet a kártya, és amit sajnos még nem volt időm tesztelni : "All In Wonder". Ezek a funkciók egy külön tesztet megérnek, ha több időm (és rendes antennakábel-átalakítóm) lesz, majd visszatérhetek rá.

Kiegészítés
Idővel a RAM-ok is kaptak megfelelő hűtést, de beszéljenek a képek:

Jakab Márton rasputin@ond.vein.hu